Obrenovac, 28.05.2020

VIDE─ćEMO ┼áTA ─ćE BITI


Izvor: nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 14.05.2020.
Nova ra─Źunica za stare rate kredita tek krajem juna

Foto:Shutterstock


Bankarski du┼żnici ─çe, najranije krajem juna, znati koliko im ta─Źno iznose rate kredita koje su sada u mirovanju. Po isteku tromese─Źnog moratorijuma, koji je za ve─çinu du┼żnika stupio na snagu 31. marta, banke ─çe pojedina─Źno dostaviti novi otplatni plan svakom du┼żniku ponaosob. Uslovi za novo zadu┼żivanje su isti kao i pre vanrednog stanja, ali izgleda da su bankari malo oprezniji u tome kome odobravaju pozajmice.

Banke su 31. marta automatski zaustavile naplatu rata kredita od gra─Ĺana i privrede tokom narednih 90 dana. Tek mali deo du┼żnika se javio bankama sa namerom da ovakvu ponudu ne prihvati.

Moratorijum na otplatu zajmova je jedna od prvih mera uvedenih tokom vanrednog stanja na po─Źetku borbe sa pandemijom koronavirusa, kada su mnogi gra─Ĺani ostajali bez posla, a firme smanjivale i zaustavljale poslovanje.

Oko dve milijarde evra vrednost je kredita koji sada miruju. Me─Ĺu zadu┼żenim gra─Ĺanima, tek šest odsto i dalje uredno namiruje rate, a preostala 94 procenta je u neaktivnom statusu mirovanja.

“Trajanje moratorijuma je 90 dana. Tako je propisano odlukom Narodne banke Srbije. Tek po isteku tog perioda korisnicima ─çemo slati nove otplatne planove, sa novim ratama. Ovom odlukom je propisano da se tokom tri meseca ništa ne napla─çuje ni od gra─Ĺana, ni od privrede, a da se kamata za taj period raspodeli na preostale rate, kada trajanje moratorijuma prestane. Uz produ┼żetak otplate za ta tri meseca”, navode za Nova.rs u nekoliko banaka.

Iako se ve─çina opredelila za mirovanje obaveza, to ne zna─Źi da krediti generalno – miruju.

Uslovi za novo zadu┼żivanje su isti kao i pre vanrednog stanja, i u pogledu kamatnih stopa i kada je re─Ź o rokovima otplate. Kurs evra, tako─Ĺe miruje. Jedino što su bankari malo oprezniji u odnosu na prethodni period, pa je te┼że dobiti maksimalne iznose kredita, ili zajam bez besprekorno ─Źistog izveštaja Kreditnog biroa.

“Ranije su banke umele da odobre kredit i kada se u izveštaju Kreditnog biroa prikazivao neki mali zaostali dug od, na primer, hiljadu, dve dinara zbog nekog zaostalog duga. Pa se to namiri i kredit se odobri iako ta napomena još ostaje u izveštaju. Sada se, ipak, gleda da sve bude besprekorno ─Źisto, jer su u proteklom periodu ljudi ostajali i bez plata, zaposlenja… “, navode u pojedinim bankama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE