Obrenovac, 29.05.2020

SRBI REDOVNIJE PLA─ćALI KREDITE ZA VREME KORONE, NEGO PRE NJE


Izvor: Kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 23.04.2020.
U martu se manje kasnilo sa pla─çanjem rata nego u februaru

Foto:Profimedia


Od ukupnog broja bankarskih kredita koji su odobreni u Srbiji, poslednjeg dana marta 4,1 odsto gra─Ĺana je kasnilo sa otplatom što ukazuje da se sa otplatom kredita manje kasnilo u martu nego u februaru.

Prema podacima Udru┼żenja banaka Srbije (UBS) zadnjeg dana 2019. godine u docnji je bilo 4,5 odsto zadu┼żenih, u januaru ove godine 4,4 odsto koliko i u februaru, dok je na kraju marta sa ukupnom otplatom kredita kasnilo 4,1 procenata gra─Ĺana, privrednih subjekata i drugih. Ukupan broj korisnika kredita koji su na kraju marta kasnili sa otplatom bilo je 120.090, navodi se u Kreditnom izveštaju Udru┼żenja banaka.

Kada je re─Ź o dugu po lizing ugovorima, prose─Źan iznos duga na kraju marta ove godine iznosio je 1,4 miliona dinara. Na kraju marta stambeni krediti ─Źinili su 39,8 procenata u ukupnim kreditima namenjenim stanovništvu.

Kašnjenje u otplati kredita, kada je re─Ź o stanovništvu, iznosilo je krajem prošlog meseca 3 odsto, ka┼że se u analizi UBS gde se objašnjava da kašnjenje kod pravnih lica i preduzetnika predstavlja dospele nenapla─çene obaveze preko 15 dana, a kod fizi─Źkih lica preko 60 dana.

Pore─Ĺenja radi, ukupno kašnjenje u otplati svih bankarskih kredita na kraju 2015. godine bilo je 18,6 odsto dok je po osnovu kredita stanovništva kašnjenje bilo 7,3 procenata. Sa otplatom kredita se manje kasnilo u martu nego u februaru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE