Obrenovac, 24.02.2024

KRIMINALCI U UČIONICAMA, NASILJE I KORUPCIJA TRESU ŠKOLSTVO


Izvor: Kurir.rs/Mina Brankovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 23.04.2023.
Ovako prosveti mo┼żemo da vratimo ugled i da opet bude temelj dru┼ítva

Foto:Profimedia, 0231267211


Poseta osu─Ĺivanog kriminalca Kristijana Golubovi─ça OŠ "─Éura Jakši─ç" u Rakovici radi snimanja spota u u─Źionici s grupom Crni Cerak samo je jedan u nizu primera koji ukazuju da srpsko školstvo srlja u propast, upozoravaju sagovornici Kurira!

Sve ovo šokiralo je javnost, roditelje, Ministarstvo prosvete, kao i same prosvetne radnike. Iako direktorka škole Tamara Jeli─ç tvrdi da nije znala da ─çe snimanju spota prisustvovati i Golubovi─ç, sagovornici Kurira ocenjuju da škola nije mesto za takav sadr┼żaj. Golubovi─ç i grupa Crni Cerak nisu jedini koji su snimali spot u školi, to je u─Źinila i Jelena Karleuša 2008. u Karlova─Źkoj gimnaziji, a potom i 2017. Di-d┼żej Krmak u smederevskoj školi "Dimitrije Davidovi─ç", što je i tada dobilo osudu javnosti.

Sagovornici Kurira ukazuju da su kriminalci i estradne zvezde u školskim klupama jedan od simptoma erozije srpskog obrazovanja u kome se vršnja─Źko nasilje doga─Ĺa skoro svakodnevno, a ─Ĺaci su nasilni i prema profesorima. Na drugoj strani, neke škole prikrivaju nasilje kako ne bi dospele na crne liste i izgubile ugled, a bolna ta─Źka su i u poslednje vreme u─Źestali slu─Źajevi da nastavnici samoinicijativno organizuju ekskurzije kako bi niska primanja nadomestili zaradom od dnevnica koje su po u─Źeniku oko 1.500 dinara za dan putovanja.

Istovremeno, znanje u─Źenika je na niskom nivou, kriterijumi su opali, ocene se poklanjaju masovno. Imamo hiperinflaciju vukovaca, a na PISA testu smo ispod proseka. Erozija školstva nije nastala sada, ugled prosvete urušava se još od devedesetih godina - imali smo bombardovanje, štrajkove prosvetara, koronu... Sve to u paketu uticalo je na ovakvu sliku.

- Na sve ovo nabrojano, imamo još 1.000 problema. To nije jednostavno rešiti, a neophodno je da se stalno uvode reforme. Potrebno je da se ugledamo na Kinu, Singapur i Japan, koji imaju potpuno druga─Źiji odnos prema obrazovanju. Prelomna ta─Źka koje je strahovito pogodila školski sistem je usmereno obrazovanje i to je unazadilo prosvetni sistem - ocenjuje za Kurir bivši direktor Matemati─Źke gimnazije profesor Sr─Ĺan Ognjanovi─ç, jedan od najuglednijih direktora u Srbiji.

Dodaje da su nekada kriterijumi bili ozbiljni, ali da je i politika poklanjanja ocena uticala na ovo stanje.

- Mislim da ─çe za 10 godina svi biti vukovci. Mada i dalje mislim da je naša prosveta još uvek dosta solidna, za razliku od nekih drugih zapadnih zemalja kao što su Francuska, Nema─Źka i Švedska. Što se ti─Źe ovog poslednjeg slu─Źaja, svakako nije primereno da se spot snima u školi, mo┼żda i ta direktorka treba da da ostavku, to je zaista veliki prekršaj - ka┼że Ognjanovi─ç.

Milorad Anti─ç, Forum srednjih stru─Źnih škola

Organizovati škole za roditelje i upoznati ih s pravilima!

Milorad Anti─ç, predsednik Foruma srednjih stru─Źnih škola, navodi da urušavanje prosvete traje od 1993. godine, kada je i zapo─Źeo sunovrat morala i obrazovanja.

- Jedan od problema je i što smo deci dali ogromna prava, ─Źak i da mnogo be┼że s ─Źasova. Nastavnika su sve više srozavali, a deci su dali slobodu. Roditelji uglavnom ne sara─Ĺuju sa školom, nego brane decu po svaku cenu. Škola se izmakla kontroli, srpska prosveta dotakla je dno, a direktori se ponašaju kao da su škole njihova privatna svojina. To što neki vode decu samoinicijativno na izlete je korupcija! - pri─Źa Anti─ç i predla┼że:

- Trebalo bi uvesti školu za roditelje na po─Źetku školske godine i upoznati ih sa svim pravilima koja se moraju poštovati. Treba pravilnik obla─Źenja da se jasno istakne na hodnicima, nije loše uvesti neki nadzor stru─Źnih slu┼żbi tokom ─Źasa. Svi mi grešimo, oni bi mogli da sagledaju sve i da vide da li treba nešto neki nastavnik da izmeni. Da se znanje, red i disciplina vrate u škole!

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Jankovi─ç navodi da je poslednji primer snimanja spota u školi skandalozna ilustracija srpske prosvete i obrazovanja.

- Škola više nije zanimljiva kao mesto za saznavanje novih sadr┼żaja, ve─ç za snimanje razli─Źitih spotova s likovima koji ne bi smeli da budu blizu dece, a kamoli da se nalaze u školi. Nije prvi put, a bojim se ni poslednji da se na ovakav na─Źin škola tretira. To sve govori gde smo kao društvo, idoli dece više nisu poznati nau─Źnici i sportisti, ve─ç osu─Ĺivani kriminalci - ka┼że Jankovi─çeva za Kurir.

Naglašava da deca nemaju poštovanje prema roditeljima, starijima, pa ni prema profesorima.

- Škola postaje ruglo! Danas je dostignu─çe poniziti nastavnika. U društvu koje propagira nasilje ovo nije ─Źudno, nasilje ne gledamo samo u rijaliti programima, nasilje je na svakom nivou javnog i politi─Źkog ┼żivota. Deca gledaju nas i tako se i ponašaju. Srljamo u propast, jer obrazovanje suštinski nikoga ne zanima. Kada obrazovani budu zara─Ĺivali više od neobrazovanih, onda ─çemo mo─çi ne─Źemu da se nadamo - zaklju─Źila je ona.

Sociolog Zorica Mrševi─ç

Ponašanje roditelja narušava atmosferu u školi

Sociolog Zorica Mrševi─ç navodi da deca ponašanje nose iz ku─çe, kao i da je najve─çe zlo nasilje u ku─çi:

- Roditelji ─Źesto na svaki na─Źin ho─çe da proguraju svoje dete, posebno ako nema uljudno ponašanje, a obavezno su krivi svi, samo je njihovo dete dobro. Deca su slobodna da prete drugima, a roditelji su im sau─Źesnici. Bahata deca ne poštuju starije, to sve poti─Źe iz ku─çe. To što roditelji rade narušava školsku atmosferu. Opada nam nivo školovanja, sve vreme imamo jedan uticaj roditelja koji podr┼żavaju nerad! Taj trend da su svi vukovci je jedna devalvacija svega, i kriterijuma i obrazovnog procesa. Volela bih da vidim školu bez nasilja, decu koja više u─Źe i rade, a mnogo manje da postoji upliv roditelja u sve to.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE