Obrenovac, 11.08.2020

JOŠ 2 DATUMA SU KRITIČNA


Izvor: Espreso.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 25.04.2020.
Popuštanje mera u Srbiji ogleda se u tome što je policijski čas skraćen za sat vremena...

Foto:Nikola Spasic


Na početku osme nedelje epidemije virusa korona u Srbiji broj novozaraženih opada, ali se smanjuje i broj najtežih pacijenata na respiratoru.

Polako počinje popuštanje mera, a lekari kažu da su 1. maj i 6. maj (Ðurđevdan) poslednji termini kada može da se pogorša situacija, zbog druženja.

Broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih stalno se smanjuje. Najbolja situacija trenutno je u Vojvodini, u Beogradu se sitaucija smiruje, još je samo jug Srbije ostao kao žarište. Međutim, još uvek je rano za potpuno opuštanje.

Privremena bolnica Čair je ispražnjena, a i u većini ostalih kapaciteti su popunjeni sa manje od 40 odsto.

Lekari kažu da virus slabi, da je indeks zaraznosti sada ispod jedan, a bio je i pet u Italiji. To znači da je jedan zaraženi u toku dana mogao da inficira još petoro ljudi, svako od njih još po pet osoba u toku 24 sata i to je dovelo do eksponencijalnog rasta u toj zemji.

Popuštanje mera u Srbiji ogleda se u tome što je policijski čas skraćen za jedan sat, stariji od 65 godina, nakon 34 dana zabrane izlaska iz stanova, mogu tri puta nedeljno u šetnju.

Počeli su da rade zanatlije - servisi automobila, krojači, obućari. Planirano je da frizeri i kozmetičari počnu sa radom od 27. aprila, a da ugostiteljski objekti,tržni centri, međugradske linije počnu sa radom između 4. i 11. maja.

Virus će, kako navode lekari, verovatno nestati tokom leta, ali ostaje da se vidi da li će se pojaviti ponovo na jesen. Velika je verovatnoća da hoće, jer se preselio na južnu hemisferu.

Otuda i upozorenje da se epidemija gasi lokalno, ali da globalno još nije kraj. Ono što ohrabruje je da korona virusi daju dobar imunitet, odnosno oni koji su ga preboleli mirni su tri do pet godina od novog zaražavanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE