Obrenovac, 27.05.2020

TEK ĆEMO SE PREZNOJAVATI ZBOG KORONE


Izvor: Kurir.rs/Jelena Pronić,Lokalne novine | Obrenovac, 13.05.2020.
Čeka nas leto bez klime

Foto:Vladimir Šporčić


Korišćenje rashladnih sistema u javnom prevozu, tržnim centrima, radnjama i poslovnim zgradama neće biti moguće do okončanja epidemije, čiji se kraj još ne nazire

Uprkos temperaturama koje su već juče premašile 30 stepeni u hladu, klima-uređaje u gradskom prevozu, tržnim centrima, poslovnim zgradama, bolnicama i drugim zatvorenim javnim mestima, po svemu sudeći, nećemo uključivati sve do kraja juna, a možda i tokom celog leta, odnosno sve dok budemo imali veći broj slučajeva novoobolelih od koronavirusa u Srbiji, saznaje Kurir.

Trenutno važeća preporuka epidemiologa jeste da se centralni ventilacioni sistemi u autobusima, velikim prodavnicima i drugim zatvorenim objektima gde se građani masovno okupljaju ne koriste zbog potencijalne opasnosti od širenja koronavirusa kroz njih.

Na promaji

Prim. dr. Biserka Obradović, specijalista opšte medicine, objašnjava za Kurir da bi kako centralna tako i ona kućna klima morala da se dezinfikuje svaki put kad je u prostoriji boravio neko pozitivan na koronavirus, a budući da sa sigurnošću ne znamo kad se ko zarazio, u budućnosti će klime morati da se čiste češće nego što je dosad bila praksa.

- Pre uključivanja rashladnih uređaja moramo strogo da vodimo računa da ih dobro očistimo i dezinfikujemo. Savet je da se prostorije više provetravaju ujutru kad je svežije, da se otvaraju prozori, pravi promaja, da se spuste roletne tamo gde u tom trenutku bije sunce, a možemo i da imamo neku posudu s vodom da osvežimo vazduh. Generalno savetujem građanima da smanje upotrebu klima, a da nikako ne prave razliku između spoljne i sobne temperatura veću od pet-šest stepeni, dok ona preko 10 može da dovede i do infarkta - kaže dr Obradović i dodaje da ne misli da će gašenje klima ovog leta bilo koga dovesti do toplotnog udara.

Opasne i bakterije

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević kaže da u centralnim klimama, koje zbog vanrednog stanja nisu dugo radile, pored koronavirusa obitavaju i mnogobrojne druge bakterije, virusi, gljivice i alergeni.

- Uslov da se upale klime je njihova detaljna dezinfekcija i sređivanje, nikako bez toga ako nisu korišćene druže vreme. Tu postoje mnogo veće opasnosti od korone, jer vreba legionela, opasna bakterija koja izaziva legionarsku bolest sa atipičnim upalama pluća, a može da vreba i koksaki. Pretpostavljam da će se napraviti plan postepenog čišćenja klima u prevozu - kaže dr Radosavljević za Kurir.

- Primena ove preporuke, kao i svih drugih, zavisiti od daljeg razvoja epidemiološke situacije u Srbiji, kao i od procene stručnjaka - potvrdili su za Kurir u Ministarstvu zdravlja.

Iako oni nisu precizirali rok važenja ove mere, vodeći domaći epidemiolozi uveliko upozoravaju da se epidemija korone u Srbiji još ne gasi, već se smiruje, i da će novoobolelih biti i tokom juna, a možda i kasnije.

PREPORUKE STRUKE

Kako se rashladiti bez klima-uređaja

 • Otvarati prozore rano ujutru, kad je napolju još sveže
 • Često provetravati prostorije
 • Praviti promaju
 • Postavljati posudu s vodom radi osvežavanja vazduha
 • Koristiti lepeze i druga pomagala za rashlađivanje
 • Kako očistiti klimu
  • isključiti struju
  • skinuti i oprati poklopac na kojem se nalaze otvori za prolaz vazduha
  • filtere potopiti u mlaku vodu, u koju može da se doda neko sredstvo za čišćenje
  • potopljene filtere ostaviti da odstoje do 30 minuta
  • isprati ih mlazom vode, osušiti i vratiti u klima-uređaj

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE