Obrenovac, 25.05.2020

ČEKA NAS PAKLENO LETO


Izvor: Espreso.rs/Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 22.04.2020.
Ovo će biti najtoplija godina u istoriji

Foto:Zorana Jevtić/Printscreen


Za našu zemlju u maju i junu predviđa se toplije vreme sa srednjim maksimalnim temperaturama višim za oko 0,5 do 1,7 stepeni

Ova godina bi, prema prognozama svetskih naučnika, mogla da bude najtoplija ikada zabeležena na planeti, a visoke temperature najverovatnije neće zaobići ni Srbiju.

Američki naučnici iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu objavili su da postoji čak 75 odsto šanse da 2020. bude najtoplija na Zemlji u istoriji merenja. Na ovo ukazuje i podatak da su prva tri meseca neke godine bila toplija samo 2016, kada je zabeležen jak uticaj fenomena El Ninjo, koji zagrevanjem Pacifika utiče na globalni temperaturni prosek.

Prema prvim najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u narednih pet meseci očekuje nas pretežno toplo vreme s nešto višim temperaturama. Maj i jun će biti topliji i prosečno vlažni.

Kako se kalendarski budemo bližili letu, tako će rasti i temperatura. Tako se za našu zemlju tokom maja i juna predviđa toplije vreme sa srednjim maksimalnim temperaturama za oko 0,5 do 1,7 stepeni iznad proseka za ovo doba godine, a već tokom jula i avgusta nas očekuje temperatura iznad 30 podeoka.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže za Kurir da se može očekivati da ova godina bude svakako toplija na globalnom nivou, ali i da se to prelije i na Srbiju. - Otkad je počelo merenje temperature u prestonici 1888, primetne su oscilacije, prvo smo imali otopljenje krajem 19. veka, zatim je sledilo zahlađenje.

Od kraja 1970. na globalnom nivou, pa je i kod nas primetan porast temperature, koja raste naročito u poslednjih desetak godina. Neko misli da je to posledica globalnog zagrevanja, dok drugi misle da najveću ulogu igraju promene na Suncu, ali nas sve zbunjuju sve češći temperaturni ekstremi. Prethodne godine su bile veoma tople, a može se očekivati i da se taj globalni trend prelije ove godine i na Srbiju - smatra Đurić.

Prethodna godina je bila najtoplija u Srbiji od 1951, to jest otkako se sistematski prati vreme, a najtoplija u Beogradu od 1888.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE