Obrenovac, 25.05.2020

KO ─îUVA LJUBIMCA AKO DOBIJETE KORONU?


Izvor: Espreso.rs/Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 02.04.2020.
Ovo je odgovor na sva vaša pitanja

Foto:Profimedia


Neki vlasnici ku─çnih ljubimaca se pitaju ovih dana, šta ako, na nesre─çu, budu zara┼żeni korona virusom i moraju u bolnicu, a o njihovom ljubimcu nema ko da brine. Šta onda?

─îlanovi udru┼żenja "Enimal reskju Srbija" (Animal Rescue Serbia, ARS), gostuju─çi u Jutarnjem programu RTS, preporu─Źili su ljudima koji im se obra─çaju sa ovim pitanjima, pre svega da naprave neku vrstu rezervnog plana. Prvi korak bi trebalo da bude odre─Ĺivanje osobe kojoj bi mogli da povere svog ljubimca. Naravno, to bi morala da bude osoba od poverenja i osoba koja ima uslove i ┼żeli da preuzme ljubimca.

- Ne bi bilo loše, s obzirom na to da se korona virus lako širi, da budu pripremljene još jedna ili dve osobe koje bi mogle biti rezervni privremeni staratelji - dodaje Sanja Radosavljevi─ç iz ARS-a.

Ukoliko neko ne uspe da prona─Ĺe ni tu jednu osobu, postoje pansioni koji se pla─çaju. Me─Ĺutim, ovom udru┼żenju se obratila ┼żena koja se ponudila da obolelima od korona virusa pri─Źuva ljubimce i to besplatno.

Aleksandar Gavri─ç navodi da se mnogo sugra─Ĺana ovih dana obra─ça njihovom udru┼żenju upravo se interesuju─çi, izme─Ĺu ostalog, i za ovu vrstu problema. Formiran je i volonterski servis za pomo─ç gra─Ĺanima koji imaju problema sa šetanjem pasa jer su stariji od 65 godina ili iz nekih razloga ne mogu da izlaze napolje.

- Svi zainteresovani mogu da nas pozovu i mi ih povezujemo sa najbli┼żim volonterima. Napravili smo posebu mapu kako bismo mogli da uo─Źimo ko je kome najbli┼żi. Svakodnevno se javlja i veliki boroj dobrovoljaca - dodaje Gavri─ç.

Volonteri ─çe se pobrinuti i za one uli─Źne pse koje su neki sugra─Ĺani hranili, kao i za to da onima kojima je potrebno donesu hranu za ku─çne ljubimce. Svi koji imaju bilo kakav problem vezan za ku─çne ljubimce mogu se obratiti ARS-u na telefon 064/8-210-200. Na isti broj se mogu prijaviti i volonteri koji ┼żele da pomognu, i to na teritoriji cele Srbije, svakog dana od 8 do 22 ─Źasa.

Sanja Radosavljevi─ç napominje da je ovih dana potrebno poja─Źati higijenu posle povratka sa ljubimcem iz šetnje. Šape se mogu obrisati nekim antisepti─Źnim maramicama, ali jako pa┼żljivo jer one u sebi imaju alkohol, tako da preterano brisanje mo┼że da ljubimcu isuši šape. Mo┼że i sapunom i vodom, pa krpicom obrisati šape.

Va┼żni telefoni


Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovi─ç Batut": 011 2684 566.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE