Obrenovac, 25.05.2020

MESEC DANA VANREDNOG STANJA: ŠTA NAS TEK ČEKA?


Izvor: B92 | Obrenovac, 15.04.2020.
Prošlo je mesec dana od kada je predsednik Aleksandar Vučić proglasio vanredno stanje u Srbiji.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Kina je 31. decembra krajem prošle godine alarmirala SZO zbog nekoliko slučajeva neobične upale pluća u gradu Vuhanu, proviniciji Hubej. Veruje se da je novi virus, kasnije nazvan kovid 19, krenuo od lokalne pijace i odatle stigao do maltene svakog "ćoška" sveta.

Kada je izbila epidemija i u Italiji, prvih pet osoba preminulo, već krajem februara krenule su prve reakcije srpske vlade. Između ostalog odložene su ekskurzije u ovu zemlju i uvedene posebne mere nadzora i kontrole putnika iz Italije na svim graničnim prelazima.

Srbija je odolevala novom virusu, sve do 6. marta, kada je registrovan prvi slučaj.

Predsednik Aleksandar Vučić 15. marta proglasio je vanredno stanje na teritoriji Srbije, objavivši "rat protiv nevidljivog protivnika".

"Na polu-crno smo avansno platili dodatne respiratore, i neću da kažem odakle, pa makar me streljali, a oni stižu u sredu. Moj je posao da se borim za život naših ljudi", rekao je Vučić.

Sve vreme traje borba zemalja za kupovinu respiratora, kako je tada, a zatim u više navrata ponovio. Neke zemlje nudile bi višestruko više novca, pa bi njima ranije bili isporučivani respiratori.

Premijerka Ana Brnabić iste večeri saopštila je da su od tog trenutka granice Srbije zatvorene, osim za određene kategorije ljudi.

Već od početka, i poučeni iskustvom drugih zemalja, uočeno je da su najugroženija grupa stariji građani. Od početka je apelovano da ostanu u kućama, a zatim su donete i oštrije mere.

Zatvorene su škole i fakulteti. Đaci su počeli svoje onlajn školovanje u kombinaciji sa lekcijama emitovanim na RTS-u 17. marta. Takođe, do ovog datuma, registrovano je 72 zaražena koronavirusom. Tog dana Krizni štab doneo je odluku:

"Od 10 časova ujutru apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu u urbanim sredinama svim licima starijim od 65 godina, a u seoskim sredinama starijim od 70 godina", rekao je Vučić.

Penzioneri kasnije dobijaju svoje termine, u ranim jutarnjim satima, jednom nedeljno za odlaske u kupovinu. Sve vreme organizovani su volonteri u većini mesta za pomoć najstarijima.

Zatim, Vučić je saopštio da se uvodi zabrana kretanja za lica svih starosnih dobi od 20 sati do 5 sati ujutru.

Dva dana kasnije zatvorene su sve granice i obustavljen je i međugradski saobraćaj. Nedugo potom i gradski.

Kovid 19 prvi život u Srbij uzeo je 20. marta. Preminuo je pedesetdevetogodišnji pacijent iz Kikinde.

Pomoć iz zemlje, koja je najiskusnija u ovoj borbi stigla je u subotu uveče, 21. marta. Uz dragocenu pošiljku, besplatnu pomoć u vidu medicinskih aparata, zaštitnom opremom, na Aerodrom "Nikola Tesla" sleteo je i neprocenjivi tim kineskih lekara, koji je umnogome učestovao i savetovao naše stručnjake i nadležne organe u daljoj borbi.

Život i običaji za kratko vreme su izmenjeni. Uređene su čak i sahrane. Od najmilijih mogu da se oproste najviše pet osoba. Pristup sahranama je zabranjen starijima od 65 godina, a prisutni moraju održavati propisano odstojanje i umanjiti fizičke kontakte.

April je počeo još teže. Uz rast broja obolelih i umrlih u našoj zemlji, pooštrile su se mere. Već na samom početku meseca doneta je nova odluka - zabranjeno je okupljanje više od dvoje ljudi. Zatim je i saopšteno - prvi vikend građani će provesti zatvoreni u svojim domovima od subote u 13 sati do ponedeljka u 5 h ujutru.

Drugi vikend, poslednji za nama, bio je još rigorozniji. Građani su proveli ukupno 60 sati pod zabranom izlaska. Odnosno, od petka 10. aprila do u 17 sati, do ponedeljka u 5 h.

Vikend pred nama, zbog opasnosti širenja koronavirusa tokom Vaskrsa biće dosad najteži. saopšteno je, u potpunoj izolaciji građani će provesti 84 sata. Policijski čas počinje u petak u 17 sati, a trajaće sve do utorka u pet sati ujutru.

Deca sa autizmom, moći će da izađu u bilo koje doba.

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Precizno određenje dana kada ćemo se vratiti na poslove, u škole, kretati u doba koje želimo - svakako da nije moguće.

Ovo su neka od predviđanja pojedinih članova kriznog štaba u poslednjih nedelju dana:

Predsednik Vučić je pak rekao da se nada da će krajem aprila, najkasnije početkom maja biti ukinuto vanredno stanje.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će se građani Srbije, sudeći prema aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, u normalne tokove života vratiti u junu.

"Najoptimističnija prognoza je da vrtići i škole prorade krajem maja, a možda čak i u junu. Fakulteti će pratiti rad škola, a o treninzima i sportu još je rano da razmišljamo", rekao je doktor Tiodorović, uz to proccenivši da kada je reč o penzionerima oni i dalje moraju da budu u celosti zatvoreni.

Pred nama je još pet nedelja, ocenio je dr Predrag Kon: "Samo jedna biće teška, i bitno je da se u njoj ne dogodi greška."

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević u više navrata nije želela da govori o datumima, ali, već standardno, napominje: "Uz poštovanje mera, izvesno je da će epidemiji kraj biti bliži." Gostujući u emsiji Fokus rekla je da ima ideju kada će to biti, ali da ne želi da precizira zbog rizika da tako ne bude, jer bi onda usledile kritike na njen račun.

"Broji se u nedeljama", kratko je procenila.

Kako se Srbija nalazi u jeku borbe sa zaraznom bolesti izazvane virusom Kovid-19, odlučeno je da se sve pijace, na otvorenom i zatvorenom prostoru, zatvore do daljnjeg.

Ukoliko ugostitelj želi da obavlja svoju delatnost tokom vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za nošenje ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u ugostiteljski objekat.

Republika Srbija pripremila je program mera za pomoć privredi Srbije pogođenoj posledicama epidemije koronavirusa. Program je vredan 5,1 milijardu evra.

Vlada Srbije usvojila je tri uredbe kojima se reguliše korišćenje Programa ekonomskih mera, a od ponedeljka, 13. aprila, privrednici mogu da se prijave za program ekonomskih mera vredan 608,3 milijarde dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE