Obrenovac, 09.07.2020

KOLIKO ĆE PLAĆATI ONI KOJI NE NOSE MASKE?


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.07.2020.
Cifre idu i do 150.000 dinara

Foto:Tanjug/Nikola Anđić


U Beogradu je obavezno nošenje maski u gradskom prevozu i zatvorenim prostorima, a ako se ova odluka kriznog štaba ne bude poštovala, nakon nedelju dana uvešće se i novčane sankcije

Prema članu 77 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, oni koji ne poštuju propisane mere zaštite, što je i nošenje maski, rizikuju da plate kaznu od 20.000 pa sve do 150.000 dinara.

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom od danas je u Beogradu obavezno nošenje maski, bez izuzetka, u svim zatvorenim prostorima, tj. autobusima, kafićima, tržnim centrima, poštama, salonima lepote, teretanama, odlučeno je juče na sednici kriznog štaba, uz najavu da će oni koji ove mere krše biti sankcionisani.

Kazne i za preduzetnike i ustanove

Kazna za preduzetnike je od 50.000 do 500.000 dinara, dok je kazna za zdravstvene ustanove od 30.000 do 150.000 dinara, javlja RTS.

Ko će i kako kontrolisati nošenje maski

Profesor dr Branislav Tidorović član Kriznog štaba precizirao je da je obavezno nošenje maski u Beogradu obavezno u klubovima, tržnim centrima, bankama, apotekama... i da je naloženo da se to mora strogo kontrolisati.

- U gradskom saobraćaju će kontrolisati oni sami, a banke i tržni centri imaju svoje obezbeđenje. Postoje službe koje već mogu to da kontrolišu ali će se verovatno u nekom momentu uključiti deo inspekcije i komunalne policije. Za sada to treba da rade zaposleni u tim prostorima, poput obezbeđenja. Građani se ne mogu drugačije kažnjavati osim da im se onemogući ulazak u prevoz ili u te objekte - kazao je prof, dr Tiodorović i dodao da dve trećine potvrđenih u poslednjih pet dana pripadaju Beograđanima.

Više o tome klikom OVDE.

Kontrola

U protekla 24 sata u Srbiji je na kovid 19 testirano 7.150 osoba, od kojih je njih 242 bilo pozitivno, preminule su četiri osobe, a na respiratoru je 36.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da u narednih sedam dana neće biti kazni za nepoštovanje odluka kriznog štaba o obaveznom nošenju maski, ali će se poštovanje te mere kontrolisati. Međutim, kako saznaje Kurir, ukoliko mere zaštite ne budu široko prihvaćene i poštovane, razmatra se i opcija kažnjavanja građana.

- Tokom prvih sedam dana neće biti kažnjavanja, već samo upozoravanja, a to će kontrolisati sve gradske inspekcije. U roku od 48 sati izaći ćemo sa odlukom u vezi sa okupljanjima na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Odlučeno je i da cela bolnica „Dragiša Mišović” ponovo postane kovid centar, a Opšta bolnica u Pančevu biće nam od pomoć u slučaju da se poveća broj zaraženih - rekao je Lončar.

Na području grada Beograda od danas od šest sati obavezno je nošenje maski u javnom prevozu i svim zatvorenim prostorima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE