Obrenovac, 26.05.2020

MEDICINSKI RADNICI, HEROJI BITKE SA VIRUSOM


Izvor: Kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 23.05.2020.
Iz borbe sa epidemijom zašli smo hrabriji i bogatiji za dragoceno iskustvo

Foto:Shutterstock


Iz borbe sa korona virusom izašli smo hrabriji, pametniji i bogatiji za potpuno novo iskustvo, kažu medicinski radnici koji su tokom epidemije bili angažovani u kovid bolnicama, a koji ''dovoljnim uspehom'' smatraju to što je u najtežim okolnostima sačuvan naš zdravstveni sistem.

Među zdravstvenim radnicima, za koje je predsednik Srbije organizovao prijem u znak zahvalnosti za doprinos u borbi sa epidemijom Kovida -19, je i glavna sestra u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju ''Banja Junaković'' u Apatinu Senka Zrnić koja ističe da nije bilo lako brinuti o obolelima od korona virusa, ali da je stekla bogato profesionalno iskustvo.

Dodaje da su zaposleni u Specijalnoj bolnici u Apatinu, u kojoj su bila zbrinuta 102 kovid pacijenta, funkcionisali kao odličan tim, da su svakog dana duže ostajali na poslu i trudili se da pruže maksimalnu negu pacijentima.

''I nama i njima je najteže bilo psihički zbog odvojenosti od porodica, neizvesnosti, izloženosti riziku, ali mislim da smo svi izašli jači iz svega ovoga '', kaže Zrnić.

Anesteziolog u Opštoj bolnici Pančevo Ilija Dimitrijević ''prvi susret'' sa korona virusom imao je u KBC ''Zemun', gde je, kako kaže, bio ispomoć u prvim danima epidemije dok pančevačka bolnica nije postala kovid centar.

Napominje da su se lekari i medicinske sestre i tehničari u hodu upoznavali sa novom i nepoznatom bolešću tragajući za najboljim modelom lečenja.

''Rad nam je otežavala i zaštitna oprema, pre svega kada je reč o tehnikama koje primenjujemo na pacijenata , poput intubacije kada smo direktno izloženi aerosolu koji je infektivan, a nije bilo jednostavno izvoditi ni neke manuelne radnje sa tri para rukavica'', ispričao je Dimitrijević.

Dodao je da mu je kao lekaru, koji na početku specijalištičke karijere, epidemija korona virusa veliko iskustvo posebno ističući timski rad svih zaposlenih u zdravstvu što je, kaže, doprinelo da Srbija sačuva svoj zdravstveni sistem i postigne dobre rezultate u borbi sa epidemijom.

''S obzirom na sve okolnosti, uspeli smo da sačuvamo sistem i to je u ovoj pandemiji dovoljan uspeh'', rekao je Dimitrijević.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Užice Aleksandra Antić kaže da su bili zatečeni epidemijom, ali da su vrlo brzo uspeli da se organizuju i pruže pomoć pacijentima i svim ustanovama.

''Brzo smo se uhodali i uspevali da pomognemo pacijentima i svima koji su nam se obraćali sa simptomima,da uzorkujemo briseve, pružimo savetodavnu podršku ostalim zdravstvenim ustanovama'', rekla je Antić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE