Obrenovac, 13.08.2022

STI┼ŻE JO┼á PARA OD DR┼ŻAVE


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 27.02.2022.
Za srednjoškolce 22.000, za one sa višom 24.000, sa fakultetom 27.000 dinaraZa srednjoškolce 22.000, za one sa višom 24.000, sa fakultetom 27.000 dinara

Foto:Promo


´╗┐

Nacionalna slu┼żba za zapošljavanje je i ove godine otvorila 12 konkursa. Zoran Martinovi─ç ka┼że za RTS da su akcionim planom definisane te┼że zapošljive kategorije koje poslodavci treba da uklju─Źe ukoliko koriste subvencije za zapošljavanje, me─Ĺu tim kategorijama su osobe sa invaliditetom prioritet.

 

Kako bi se podstaklo zapošljavanje i smanjila nezaposlenost, Nacionalna slu┼żba za zapošljavanje je i ove godine otvorila 12 konkursa. Akcenat je stavljen na kategorije koje se te┼że zapošljavaju.

Za 12 konkursa koji se odnose i na nezaposlene i na poslodavce odre─Ĺeno 6,5 milijardi dinara. Prema procenama, bi─çe obuhva─çeno više od 20.000 nezaposlenih.

Kada je konkrus otvoren, re─Źeno je da je te┼żište na onima koji te┼że dolaze do posla. Me─Ĺu njima su i osobe sa invaliditetom.

Direktor Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje Zoran Martinovi─ç rekao je za RTS da su akcionim planom za zapošljavanje definisane te┼że zapošljive kategorije koje poslodavci treba da uklju─Źe ukoliko koriste subvencije za zapošljavanje. Osobe sa invaliditetom su prioritet i uklju─Źuju se u sve programe koji su raspisani.

– Neki programi imaju i odre─Ĺene pogodnosti pa su rezervisani i ve─çi iznosi. U okviru programa za samozapošljavanje njima se ispla─çuje 330.000 dinara umesto 300.000, koliko je rezervisano za ostala lica, tu je i program za subvenciju zarade za osobu bez radnog iskustva, gde 12 meseci poslodavcu obezbe─Ĺujemo zaradu do iznosa minimalne zarade. Imamo i programe za osobe sa invaliditetom koje imaju drugi stepen teško─ça i prepreka u radu – programi za opremanje radnog mesta, obezbe─Ĺenje opreme i mogu─çnosti finansiranja asistenta ukoliko je na radnom mestu potrebno da pomogne osobi sa invaliditetom, ka┼że Martinovi─ç.

Kategorija – mladi od 16 do 30 godina
– Mi smo polo┼żaj mladih unapredili programom Moja prva plata, koji se sporovdi u poslednje dve godine, ka┼że Martinovi─ç.

 

– Nedavno smo oko 9.000 lica uklju─Źili u taj antikrizni program. Nastavljamo sa programom stru─Źne prakse za mlade ljude i sa programom pripravništva za lica sa srednjom i visokom stru─Źnom spremom, rekao je direktor NSZ.

Poslodavci tra┼że mlade sa iskustvom
Prema njegovim re─Źima, mladi kada izlaze iz sistema obrazovanja nemaju prakti─Źna znanja, i ovim programima i stru─Źnom praksom omogu─çavamo da ta znanja steknu u periodu izme─Ĺu 6 i 12 meseci.

S druge strane, obezbe─Ĺujemo za njih nov─Źane naknade, u stru─Źnoj praksi se obezbe─Ĺuju za srednjoškolce 22.000, za visokoškolce 27.000 dinara, a kada je u pitanju program pripravnika – za visokoškolce 20 odsto iznad minimalne zarade, za srednjoškolce minimalnu zaradu i lica koja su u programu pripravništva imaju obezbe─Ĺene uplate doprinisa za socijalno osiguranje.

 

O nadoknadi
Martinovi─ç ka┼że da ─çe lica koja su na stru─Źnoj praksi sa završenom srednjom školom imati 22.000, sa višom 24.000, sa visokom stru─Źnom spremom 27.000 dinara.

Kada su u pitanju pripravnici – srednjoškolci ─çe imati minimalnu zaradu, visokoškolci 20 odsto iznad minimalne zarade, tako da su razli─Źiti programi i treba da budu na našoj evidenciji, visokoškolci koji konkurišu za program pripravnika treba da imaju prosek najmanje osam na fakultetu i da budu mla─Ĺi od 30 godina, podvukao je Martinovi─ç.

Konkursima su obuhva─çeni i stariji od 50 godina
Programi su rezervisani uglavnom za privatni sektor, osim malog izuzetka gde mo┼że da konkuriše javni sektor, najve─çi broj programa je otvoren do 30. novembra, za osobe sa indvaliditetom do kraja godine, kada je u pitanju program javnih radova – zainteresovani mogu da konkurišu do 15. marta, a za program samozapošljavanja do 31. marta, prenosi Alo.

– Prošle godine imali smo uklju─Źeno oko 18.000 lica zahvaljuju─çi direktnim finansijskim podsticajima, preko 2.000 je bilo osoba sa invaliditetom, ove godine o─Źekujemo ve─çi broj uklju─Źenih lica imaju─çu u vidu ve─çi bud┼żet nego prethodne godine, zaklju─Źio je Martinovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE