Obrenovac, 29.05.2020

NAJMANJE FIZI─îKOG NASILJA?


Izvor: Kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 17.04.2020.
U vreme vanrednog stanja tri puta vi┼íe ┼żena tra┼żilo pomo─ç

Foto:Shutterstock


U prvih mesec dana od proglašenja vanrednog stanja tri puta više ┼żena nego u uobi─Źajenim okolnostima tra┼żilo je pomo─ç, uglavnom zbog pretrpljenog psihi─Źkog nasilja, ali i zbog ekonomskog, odnosno uskra─çivanja obaveznog izdr┼żavanja, saopštio je Autonomni ┼żenski centar.

Zaštita i podrška ┼żenama ┼żrtvama nasilja u tom periodu je pru┼żena od strane tog centra 430 puta, u vidu 148 poziva SOS telefonu od strane 127 ┼żena, 108 poziva na pravnom SOS telefonu od strane 88 ┼żena,113 razmenjenih mejlova, vajber i fejsbuk poruka, 52 onlajn konsultacija sa 36 ┼żena ┼żrtava nasilja i devet napisanih podnesaka.

Kako objašnjava advokatica Centra Vanja Macanovi─ç, nakon prvobitnog pada broja poziva i poruka od momenta proglašenja vanrednog stanja, ┼żene su ponovo po─Źele da se obra─çaju, jer im, kako ka┼że, nadle┼żne institucije nisu bile dostupne.

"Tri puta su se ┼żene više nego ranije obratile za pomo─ç, a SOS telefon je pri tom sada dostupan samo u prepodnevnoj smeni", rekla je Macanovi─ç.

U najve─çem broju slu─Źajeva ┼żene su prijavljivale razli─Źite oblike psihi─Źkog nasilja koje su do┼żivljavale, a prema re─Źima Macanovi─ç, sve je izra┼żenije i ekonomsko nasilje, i to posebno u vidu nedavanja izdr┼żavanja.

"Prijavljenih slu─Źajeva fizi─Źkog nasilja je bilo najmanje, iako njihov broj svakodnevno raste. Ovo ne zna─Źi da ┼żene ne pre┼żivljavaju fizi─Źko nasilje tokom trajanja vanrednog stanja, ve─ç naprotiv, govori o tome da ┼żene koje ┼żive sa nasilnim partnerima, odnosno ─Źlanovima porodice nisu u mogu─çnosti ili su u strahu da nasilje prijave tokom trajanja policijskog ─Źasa", ka┼że Macanovi─ç i dodaje da one koje su to prijavile nadle┼żnim institucijama, smatraju da nisu dobile adekvatnu zaštitu jer su nasilnici bili samo usmeno upozoreni.

Podaci koje je Centar dobio od Republi─Źkog javnog tu┼żilaštva pokazuju da je tokom marta za 30 odsto opao broj produ┼żenih hitnih mera u odnosu na prethodni mesec, i da je za polovinu manji broj razmatranih novoprijavljenih slu─Źajeva nasilja u porodici na sastancima Grupa za koordinaciju i saradnju.

Ovaj podatak, kako objašnjava Macanovi─ç, verovatno je posledica ─Źinjenice da je za 40 odsto manji broj odr┼żanih sastanaka Grupa za koordinaciju i saradnju, i da je za 60 odsto izra─Ĺeno manje individualnih planova zaštite i podrške.

"Uva┼żavaju─çi sve propisane mere za zaštitu zdravlja, koje svi treba da poštuju, zabrinjava podatak da šest osnovnih javnih tu┼żilaštava u Srbiji tokom marta meseca nije odr┼żalo nijedan sastanak Grupe za koordinaciju i saradnju, dok su Prvo osnovno javno tu┼żilaštvo u Beogradu i Osnovno javno tu┼żilaštvo u Kragujevcu odr┼żali po 12 sastanaka. Nijedno tu┼żilaštvo u Srbiji, koliko nam je poznato, nije uvelo odr┼żavanje onlajn sastanaka Grupa za koordinaciju i saradnju, iako bi to u situaciji javno-zdravstvene krize bio i više nego preporucen nacin rada", istakla je Macanovi─ç.

Veliki broj poziva i na SOS telefon za psihosocijalnu podršku i na telefon besplatne pravne podrške ticao se problema nastalih u vezi sa vi─Ĺanjem dece sa drugim roditeljem tokom vanrednog stanja, pa cak i zadr┼żavanja dece od strane drugog roditelja protivno sudskoj odluci.

Problem vezan za vi─Ĺanje dece i dalje nije razrešen, istakla je Macanovi─ç.

Mnoge ┼żene i njihova deca, naro─Źito one izlo┼żene ekonomskom nasilju, sve više se suo─Źavaju sa problemima vezanim za bazi─Źni opstanak i svakodnevno pre┼żivljavanje.

"Centar je obradovala vest da je Delegacija EU u Srbiji opredelila 100.000 evra za pomo─ç za 14. 000 najugro┼żenih ┼żena u Srbiji. Ono što Autonomni ┼żenski centar zabrinjava jeste ─Źinjenica da je odluka o tome kome ce pomo─ç biti dodeljena prepuštena Crvenom krstu Srbije, koji nema i ne bi smeo da ima podatke o ┼żenama koje su ┼żrtve nasilja u porodici ili one koje su samohrane majke", govori Macanovi─ç.

U vanrednoj situaciji, usluge za podršku ┼żenama koje su pre┼żivele nasilje ovaj Centar pru┼ża putem telefona, 0800 100 007 koji je otvoren od 10 do 15h svakog radnog dana i za pravnu podršku na broj 065 26 56 178 u istim terminima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE