Obrenovac, 13.08.2022

NOVE CENE GORIVA A TO NISU JEDINE PROMENE ZA VOZAČE


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 12.03.2022.
Ostaće na snazi do sledećeg petka, a onda na snagu stupa novi cenovnik

Foto:Shutterstock


Vlada Srbije je pre dva dana donela Uredbu po kojoj će se na nedeljnom nivou uspostavljati nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije.

Odluka je stupila na snagu juče u 15 časova, i trajaće 30 dana zaključno sa 11. aprilom. U prevodu juče od 3 popodne, gorivo plaćamo po novim cenama i one će ostati do sledećeg petka kada će isto u 3 popodne na snagu stupiti novi cenovnik.

Od juče litar evrodizela košta 187,7 dinara (umesto dosadašnjih 179), a benzin BMB premium 95 176,3 dinara (umesto dosadašnjih 171).

Kako je precizirano Vladinom uredbom prosečne veleprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 obračunavaće Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova će ga dostavljati Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, dok će najviše maloprodajne cene utvrđivati Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Vlasnici pumpi će morati da primene nove cene odmah po objavljivanju novih cena na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Nema točenja u kanistere

U jučerašnjem saopštenju ministarstva trgovine istaknuto je da su privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima obavezani da nastave sa isporukom naftnih derivata, ali isključivo u rezervoare prevoznih sredstava. Dakle, to znači da će točenje goriva u kanistere, burad i druge sudove u kojima ljudi skladište gorivo, 0strogo zabranjeno na pumpama širom Srbije.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je, u saopštenju, pozdravila odluku vlade o ograničenju izvoza pšenice, kukuruza, ulja i brašna, kao i usvajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata i istakla da nove mere doprinose stabilnosti životnog standarda građana.

- Zbog kretanja cena na svetskom tržištu koja su u stalnom porastu bilo je neophodno da na određen period ograničimo izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza, prekupe i suncokretovog ulja, kako bismo reagovali na potencijalnu opasnost koja preti našem tržištu, navela je Matićeva u saopštenju, prenosi Blic pisanje Tanjuga.

Kaža da je snabdevenost svim ovim proizvodima dobra, ali da su zbog potresa na globalnom tržištu ove mere važne zbog obezbeđenja sigurnosti stanovništva i naše ekonomije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE