Obrenovac, 25.05.2020

SRBI NAVALILI DA KUPUJU PREKO INTERNETA


Izvor: Espreso.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 16.05.2020.
Zna─Źajan rast bele┼żi trgovina na internetu, naro─Źito kod doma─çih trgovaca

Foto:Profimedia


U prva tri meseca ove godine gra─Ĺani Srbije trgovali su putem interneta na doma─çim i me─Ĺunarodnim sajtovima 80 odsto više nego u istom periodu lane, a vrednost tog prometa u doma─çoj valuti premašila je 5,5 milijardi dinara, pokazuju preliminarni podaci Narodne banke Srbije.

Ukupna vrednost "e-komerca" u evrima ve─ça je od 30 miliona, u dolarskom znaku je oko 14 miliona, dok je u britanskim funtama taj iznos prešao dva miliona.

Pazarilo se iz Srbije na razli─Źitim evropskim sajtovima, na primer Švajcarskim, pa je trgovina u valuti te zemlje premašila 300.000 "švajcaraca".

Zna─Źajan rast bele┼żi trgovina na internetu, naro─Źito kod doma─çih trgovaca, ka┼że za Tanjug viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stani─ç.

"Više od 80 procenata je ve─ça u odnosu na prvi kvartal prošle godine", isti─Źe Stani─ç.

Broj transakcija u evro znaku sa stranim sajtovima ve─çi je za 11 odsto, odnosno 12 procenata na sajtovima gde se trgovalo u dolarima, u odnosu na isti period prošle godine. Onlajn trgovina, ali i pla─çanje ra─Źuna i usluga u Srbiji putem interneta, koriste─çi ra─Źunar ili mobilni telefon, svake godine bele┼żi dvocifrene stope rasta.

Porastao je i broj transakcija preko mobilnih telefona, "skenira" se sve ve─ç broj ra─Źuna, poput onih za struju, komunalije i telefon, naru─Źuje roba, bez odlaska na šaltere i u prodavnice, a tako─Ĺe raste pla─çanje karticama.

Kada se poredi prvi kvartal ove godine u odnosu isti prošle, u zemlji je zabele┼żen zna─Źajan porast platnih transakcija izvršenih putem mobilnog telefona.

"Taj procenat iznosi ─Źak 26 procenata", isti─Źe Stani─ç.

Elektronsko bankarstvo poslednjih godina tako─Ĺe ima uzlaznu putanju, a kvartalno premašuje 37 miliona transakcija.

"Pla─çanja platnim karticama su zna─Źajno porasla i tako─Ĺe imaju kontinuiran trend rasta. U prvom kvartalu ove godine imali smo za 20 procenata više transakcija izvršenih na post ure─Ĺajima u trgovinama, odnosno prodajnim mestima, kada poredimo sa prvim kvartalom prošle godine", navodi Stani─ç.

Prodavci su u svojim radnjama postavili za prva tri meseca sedam odsto više ure─Ĺaja za pla─çanje karticama, dok banke uve─çavaju broj bankomata širom Srbije. Govore─çi o Instant platnom sistemu NBS koji je u rad pušten 2018. godine i tu su cifre u plusu.

Rast je, dodaje, Stani─ç, zna─Źajno pove─çan tokom poslednjih meseci pa je tokom aprila ostvareno više od 1,8 miliona transakcija, odnosno preko 14 milijardi dinara prometa.

U Srbiji je krajem februara obavljeno prvo instant pla─çanje mobilnim telefonom pomo─çu IPS QR (Kju ar kod) koda NBS u jednom velikom trgovinskom lancu, a prvu takvu transakciju obavila je tadaguverner Centralne banke Jorgovanka Tabakovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE