Obrenovac, 31.05.2020

NIJE OVDE KOD NAS TAKO LOŠE


Izvor: Kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 22.05.2020.
Dve tre─çine gra─Ĺana se ne bi iselilio iz Srbije, EU najpo┼żeljnija me─Ĺu onima koji bi oti┼íli

Foto:Mup Srbije


─îak dve tre─çine, 71 odsto, gra─Ĺana ne planira da ode iz Srbije, pokazalo je istra┼żivanje javnog mnjenja koje je, petu godinu zaredom, sproveo Institut za evropske poslove, u saradnji sa istra┼żiva─Źkom ku─çom "Ninamedia".

Od ispitanih, 12 odsto je na to pitanje odgovorilo sa "ne znam", dok 17 odsto planira da napusti zemlju, a najpo┼żeljnija destinacija je - zemlje Evropske unije.

To su, kako se navodi, u ve─çoj meri muškarci, ispitanici srednjeg i visokog stepena obrazovanja, gra─Ĺani do 45 godina starosti, kao i stanovnici Beograda i gradskih sredina.

Rusija je, prema istra┼żivanju, i dalje najve─çi prijatelj Srbije, a EU tako─Ĺe i dalje najpo┼żeljnija destinacija za ┼żivot, ali se, po prvi put, u istra┼żivanju pojavljuje Kina, koju isptanici percipiraju kao najve─çeg donatora.

Tako 40 odsto gra─Ĺana navodi da je Kina najve─çi donator, 17,6 pominje Evropsku uniju, dok Rusiju smatra najve─çim donatorom 14,6 procenata ispitanih.

"U pore─Ĺenju sa prethodnim istra┼żivanjem, 20 odsto više ispitanika smatra da je Kina najve─çi donator, oko 10 odsto manje njih navodi Rusiju i oko 8 odsto manje EU", stoji u saopštenju IEP.

Kako se navodi u izveštaju, ─Źak 86 procenata gra─Ĺana Srbije smatra da je Rusija prijatelj Srbije, dok samo 3 odsto ima suprotno mišljenje.

Navodi se i da je ve─çina ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije starija od 60 godina te da njihov broj opada sa porastom stepena obrazovanja.

Prose─Źna ocena odnosa izme─Ĺu Srbije i Rusije iznosi 3,97, što, u pore─Ĺenju sa ranijim istra┼żivanjima, pokazuje "bla┼żi trend opadanja".

Više od polovine ispitanika, ta─Źnije 57,4 odsto, smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç najviše radi na dobrim odnosima sa Rusijom, 11,9 odsto navelo je šefa diplomatije Ivicu Da─Źi─ça, ─Źetvrtina ispitanika nije znala da odgovori na ovo pitanje, dok su ostali odgovori bili u procentu manjem od 4 odsto, pokazuje istra┼żivanje.

Istra┼żivanje je sprovedeno u periodu od 6. do 12. marta ove godine, na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE