Obrenovac, 15.07.2024

NAFTA JEFTINIJA ZBOG BANKARSKIH BANKROTA


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 15.03.2023.
Barel jutros 79 dolara, nedavno je bila 120, evo da li će to uticati na cene u Srbiji

Foto:Zorana Jevtić


Bankarski bankroti u Americi oborili su cenu nafte. Barel na evropskom tržištu jutros je 79 dolara i cena je prvi put pala ispod 80 dolara od februara, a ne tako davno išla je i do 120.

Da li je to signal i za Srbiju i kakve cene treba očekivati na našem tržištu. Trenutne cene goriva u Srbiji su 194 dinara za litar evrodizela, a 177 dinara za litar benzina evropremijum BMB. Ove cene važiće do petka u 15 časova, i može se reći da su povoljne imajući u vidu činjejnicu da poslednjih meseci beleže više pad nego rast. Mnogi vozači se pitaju sada da li će gorivo dodatno pojeftiniti, a imajući u vidu najnovije turbulencije na energetskom tržištu.

Tomislav Mićović, sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije kaže da neće biti velikih promena u cenama goriva u narednom periodu.

- Kada je reč o trenutnoj ceni nafte na evropskom tržištu one se nikad direktno ne odražavaju na naše tržište. Nije uticalo na cenu kod nas ni kada je cena barela iznosila 85 ili 86 dolara.

- Što se tiče mojih očekivanja za naredni period mislim da neće biti nikakvih drastičnih promena kada je reč o cenama goriva kod nas - rekao je Mićović.

Cena nafte u Londonu pala je juče ispod 80 dolara po barelu prvi put od početka februara, nakon kolapsa banke Silicijumske doline koji je uneo dodatne turbulencije na tržištima energenata. Na istom nivou se zadržala i danas. Njena današnja vrednost iznosi 79 dolara po barelu.

Američke vlasti žure da ojačaju poverenje u bankarski sistem i spreče da se kriza prelije i na druge banke, dok je grupa Goldmen Saks odustala od poziva na povećanje kamatne stope Federalnih rezervi sledeće nedelje zbog postojećih turbulencija.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE