Obrenovac, 21.10.2020

NOSITE MASKE


Izvor: nova.rs/Milena Ili─ç Mirkovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 18.10.2020.
Gde sve moramo da nosimo maske i koja je kazna ako ih nemamo

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs


Krizni štab je odlu─Źio da nošenje maski postane obavezno za sve, i to i na otvorenom prostoru, a razmatrana je izmena Zakona o prekršaju u koji bi mogla da bude upisana i ova stavka. Evo kakvi su propisi i kazne do sad bili na snazi.

Krizni štab je na sednici predlo┼żio da Skupština Srbije usvoji izmene i dopune Zakona o prekršaju, ─Źime bi se kršenje mere o nošenju maski smatralo prekšajem i ka┼żnjavalo mandatnom kaznom.

Epidemiolog Darija Kisi─ç Tepav─Źevi─ç rekla je nakon sednice Kriznog štaba da maske treba da nosimo svi, stalno i na otvorenom prostoru.

Do sada je nošenje maski bilo obavezno samo u zatvrenom prostoru, dok je u otvorenom prostoru bilo potrebno nositi masku samo u slu─Źaju kad je nemogu─çe obezbediti distancu ve─çu od dva metra, kao što je na primer ─Źekanje u redovima ili na autobuskim stajalištima.

Maske su do sad bile obavezne i u školama, gde je bilo dozvoljeno njihovo skidanje samo kad se sedi u klupama i to dok u─Źenici slušaju nastavu, ne i dok odgovaraju.

Deca pak, koja idu u jaslice, vrti─ç ili predškolsko nisu u obavezi da iste nose dok se nalaze u prostorijama predškolskih ustanova.

Odluka o zabranjenom ulasku putnika u vozila bez zaštitne maske na snazi je od 6. jula ove godine, a za nepoštovanje ove odluke predvi─Ĺena je kazna od 5.000 dinara. Za nenošenje maski u zatvorenom prostoru kazna je identi─Źna.

U ovom trenutku nije poznato da li ─çe se visina kazni menjati. Ako do toga do─Ĺe, to je u nadle┼żnosti Vlade Srbije, koja bi morala da o tome donese posebnu uredbu.

Sprovo─Ĺenje odluke kontroliše Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije uz asistenciju Komunalne milicije.

Ukoliko ka┼żnjavanje za nenošenje maski postane deo Zakona o prekršaju, njegovo dejstvo bi moglo da bude prošireno, kao i na─Źin pla─çanja ove kazne.

Tako bi, na primer, bilo o─Źekivano da se gra─Ĺanima koji kaznu dobiju, omogu─çi da, kao kod saobra─çajnih prekršaja, istu plate u pola manje ukoliko to u─Źine u roku od 8 dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE