Obrenovac, 25.05.2020

PA┼ŻNJA, NOTARI PONOVO RADE


Izvor: kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.05.2020.
Ovo je radno vreme javnih bele┼żnika, ali bez ovog ne─çete u─çi u kancelariju

Foto:Dragana Udovi─Źi─ç


Overa potpisa, rukopisa i prepisa, kao i pre vanrednog stanja, obavljaju se bez prethodnog zakazivanja, izuzimaju─çi overe potpisa bira─Źa

BEOGRAD - Javnobele┼żni─Źke kancelarije širom Srbije ponovo rade u redovnom re┼żimu od 9 do 17 sati, uklju─Źuju─çi i overe potpisa bira─Źa, uz striknu primenu zaštitnih mera u skladu sa epidemiološkom situacijom u zemlji.

Javni bele┼żnici ponovo obavljaju sve poslove u svojoj nadle┼żnosti, uklju─Źuju─çi i izlaske na teren, navodi se u saopštenju Javnobele┼żni─Źke komore Srbije (JKS).

Overa potpisa, rukopisa i prepisa, kao i pre vanrednog stanja, obavljaju se bez prethodnog zakazivanja, izuzimaju─çi overe potpisa bira─Źa.

Slu┼żbene radnje solemnizacije ugovora, sa─Źinjavanje javnobele┼żni─Źkih zapisa i javnobele┼żni─Źkih zapisnika se, zakazuju se kao i pre epidemije, a na stanke se apeluje da potrebnu dokumentaciju, kada je god to mogu─çe, šalju elektronskom poštom, kao i da u kancelariju direktno pristupaju samo stranke koje u─Źestvuju u postupku.

Javni bele┼żnici po─Źeli su ponovo i da zakazuju ro─Źišta u postupcima sa─Źinjavanja smrtovnica, raspravljanja zaostavštine i drugim vanparni─Źnim postupcima, koje javnim bele┼żnicima poveravaju sudovi, navodi se u saopštenju.

Obavljanje overe potpisa bira─Źa za predstoje─çe republi─Źke, pokrajinske i lokalne izbore, koje je bilo prekinuto nakon proglašenja vanrednog stanja, nastavljeno je kao i pre uvo─Ĺenja vanrednog stanja, uz mogu─çnost da politi─Źki akteri ovaj posao obave i u opštinskim upravama, u skladu sa izmenama zakona.

Za overu potpisa bira─Źa kod javnog bele┼żnika, politi─Źke stranke treba da podnesu zahtev sa ta─Źno ozna─Źenim mestom i datumom obavljanja overe potpisa.

Tako─Ĺe, prostorije u kojima ─çe se obavljati overa potpisa moraju da ispunjavaju minimum uslova kako bi se obezbedilo zakonito i kvalitetno obavljanje ovog bele┼żni─Źkog posla. Mesto gde se obavlja overa mora biti na teritoriji slu┼żbenog sedišta javnog bele┼żnika, odnosno na podru─Źju osnovnog suda za koje je imenovan javni bele┼żnik.

Prilikom obavljanja slu┼żbene radnje overe potpisa bira─Źa javni bele┼żnik je du┼żan da primenjuje sve propisane epidemiološke mere.

Na osnovu pismenog zahteva za overu potpisa bira─Źa izvan prostorija javnobele┼żni─Źke kancelarije, javni bele┼żnik mo┼że uskratiti obavljanje slu┼żbene radnje overe potpisa bira─Źa izvan prostorija javnobele┼żni─Źke kancelarije, ukoliko podnosilac zahteva nije obezbedio sprovo─Ĺenje mera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Javni bele┼żnik koji prima te zahteve, zavodi─çe ih hronološki, i ta─Źno nazna─Źiti i datum i vreme primljenog zahteva. Javni bele┼żnici ─çe, tako─Ĺe, hronološki, u skladu sa primljenim zahtevima, izlaziti na teren.

U svim kancelarijama bi─çe primenjene mere prevencije, koje podrazumevaju da je obezbe─Ĺen razmak izme─Ĺu zaposlenih u jednoj kancelariji, kao i sa klijentima koji u kancelariju dolaze.

Na svakom ulasku u javnobele┼żni─Źeke kancelarije nalaze se dezo barijere, a istaknuti su i napisi o merama zaštite od zarazne bolesti.

Javni bele┼żnici, tako─Ĺe, u svojim kancelarijama obezbe─Ĺuju sredstva za pranje i dezinfekciju ruku svojih zaposlenih, kao i klijenata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE