Obrenovac, 22.02.2024

NBS POVEĆALA KAMATU, 12. PUT ZAREDOM


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 11.03.2023.
Evo za koliko će dinarski krediti još da poskupe! Banke već duplirale cenu zajmova!

Foto:Shutterstock


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) povećao je juče referentnu kamatu za 25 baznih poena, na 5,75%. Budući da ova kamata direktno utiče na visinu kamata po kojima banke odobravaju kredite u dinarima, treba očekivati da će ove pozajmice uskoro ponovo da poskupe.

- Pri donošenju ovakve odluke Izvršni odbor je imao u vidu da su, i pored znakova popuštanja, globalni troškovni pritisci i uvozna inflacija i dalje visoki i da je potrebno ograničiti njihove indirektne efekte na rast cena na domaćem tržištu, koji se mogu prenositi putem inflacionih očekivanja, kao i uticati na deo pritisaka koji dolaze sa strane tražnje - saopšteno je iz NBS.

Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamate na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje, prema oceni NBS, "ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope".

Ovo je inače 12. uzastopno povećanje referentne kamate NBS od aprila 2022. A dok su rate već zaduženim građanima skočile najviše zbog povećanja referentne kamate centralne banke, onima koji sada planiraju da se zaduže krediti će biti još skuplji jer su i banke u Srbiji povećale svoje marže.

Tako fiksne kamate na dinarske keš kredite kod pojedinih banaka idu i do čak 16,26%, dok su pre godinu dana iznosile oko 8%. Dakle, keš krediti su sada duplo skuplji.

Kod dinarskih gotovinskih zajmova s promenljivom stopom kamata kod nekih banaka sada iznosi šestomesečni belibor plus marža, koja ide i do 9,75%!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE