Obrenovac, 28.05.2020

NIJE POTREBAN NOTAR


Izvor: Espreso.rs/Mondo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 21.05.2020.
Stigle instrukcije za građane koji ne mogu lično da podignu 100 evra

Foto:Profimedia


Punoletnim građanima, koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga nisu u mogućnosti da lično podignu jednokratnu pomoć države od 100 evra sa posebnog namenskog računa u bankama i poštama, omogućena je isplata s tog računa ovlašćenom licu na osnovu jednokratnog punomoćja, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS) koja je danas donela instrukciju o načinu te isplate.

Banka je dužna da omogući isplatu novca s računa u prostorijama banke licu koje korisnik ovlasti.

Za korisnike - poslovno nesposobna lica koja ne mogu samostalno da raspolažu novcem jednokratne novčane pomoći, ovlašćenom licu će novac biti isplaćen na osnovu uvida u javnu ispravu, kojom se dokazuje ovlašćenje za raspolaganje odgovarajućom imovinom tog korisnika.

Prilikom isplate na uvid se dostavljaju i lična dokumenta ovlašćenog lica i korisnika. Punomoćje se može dati alternativno na obrascu koji je odštampan uz Instrukciju u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi (da ljudi sami sastave ovlašćenje), a u tom slučaju punomoćje obavezno sadrži podatke iz tog obrasca i ne mora biti overeno kod notara.

U cilju sprečavanja prevara i zloupotreba, propisano je da banka može korišćenjem sredstava za komunikaciju na daljinu (telefonom) da proveri s korisnikom, odnosno vlasnikom računa, autentičnost tog punomoćja i kontakt podataka ovlašćenog lica (pozivom broj telefona ovlašćenog lica po punomoćju u prisustvu službenika banke).

Sličan postupak već je primenjivan za vreme vanrednog stanja kad su najstariji građani zbog mera protiv širenja epidemije korona virusa morali da ostanu kod kuće, a njihov novac sa računa su podizale osobe sa ovlašćenjem uz proveru iz banke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE