Obrenovac, 14.06.2024

NEDOSTATAK RADNE SNAGA BI─ćE GLOBALNI PROBLEM DO 2025


Izvor: Kurr.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2023.
Svako 10. radno mesto bi─çe upra┼żnjeno, ove ve┼ítine najvi┼íe nedostaju

Foto:EPA/PHILIPP GUELLAND


Kompanije ─çe nastaviti da se suo─Źavaju sa goru─çim problemom nedostatka kvalitetne radne snage sve do 2025. godine. Kolike su razmere ovog izazova pokazuju i prognoze da ─çe svako 10. radno mesto ostati nepopunjeno, kao i da ─çe do─çi do porasta cene rada od 16 odsto. Ujedno, ─Źak 93 odsto kompanija planira da manjak radnika nadomesti pove─çanjem opsega posla trenutnim radnicima.

Ovo su rezultati najnovijeg istra┼żivanja me─Ĺunarodne konsultantske ku─çe Horváth, u kojem je u─Źestvovalo 50 finansijskih direktora kompanija iz Evrope i sveta, od kojih 43 odsto ostvaruje prihode koji premašuju milijardu evra, a tre─çina ima više od 5.000 zaposlenih.

Studija je potvrdila da su rastu─çi troškovi rada, jaz izme─Ĺu dostupnih i potrebnih veština zaposlenih, kao i nemogu─çnost popunjavanja radnih mesta na vreme me─Ĺu najve─çim izazovima sa kojima ─çe se kompanije i u narednom periodu suo─Źavati.

Robert ─ćuzela-Piljac iz konsultantske ku─çe Horváth objašnjava da se o─Źekuje da ─çe to izazvati pove─çanje obima posla za postoje─çu radnu snagu, rast cena rada, usporavanje implementacije novih poslovnih rešenja unutar kompanija, ali i ve─çu tra┼żnju za odre─Ĺenim setom veština kod zaposlenih.

“Iako se ─Źesto naglašava nedostatak zaposlenih sa odre─Ĺenim tehni─Źkim veštinama, poput programera ili radnika u oblasti gra─Ĺevinarstva ili turizma, naše istra┼żivanje je pokazalo da kompanijama najviše nedostaju soft skills. Re─Ź je o veštinama koja se ti─Źu interakcije s kolegama, kao što su komunikacija, radna etika, motivacija, dobra saradnja i pronalazak rešenja. Slede poslovne veštine, kao što su razumevanje poslovanja kompanije i primena digitalnih rešenja, a na kraju i funkcionalne veštine, poput razumevanja procesa, poznavanja IT sistema i analiti─Źnosti”, objašnjava ─ćuzela-Piljac.

Uzrok ote┼żanog dolaska do zaposlenih ─Źak 76 odsto menad┼żera vidi u oštroj globalnoj i regionalnoj konkurenciji, skoro polovina ispitanika navodi demografske promene, dok pet odsto njih smatra kako njihova kompanija pla─ça znatno manje od konkurencije.

“Kako bi kompanije zadr┼żale kvalitetne kadrove i privukle nove, nu┼żno je ponuditi jasne mogu─çnosti daljeg usavršavanja i napredovanja, kao i skratiti sam proces selekcije zaposlenih. Tu je vrlo va┼żna uloga odeljenja ljudskih resursa, koje bi trebalo da promišlja i postupa strateški, kao i da uzima u obzir na koji na─Źin o─Źekivanja novih generacija mogu biti u interakciji s ciljevima kompanije, kako bi se osigurao odr┼żiv rast poslovanja”, savetuje Robert ─ćuzela-Piljac.

On dodaje da je ja─Źanje atraktivnosti poslodavca, kroz unapre─Ĺenje internih procesa i razvoj kvalitetnih digitalnih rešenja, još jedan od na─Źina za privla─Źenje kvalitetnih kadrova.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE