Obrenovac, 28.02.2024

NEMA ŠALE SA POREZNICIMA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 25.04.2023.
Do ovog datuma proverite poresku prijavu, posle toga greške se ne priznaju, a porez mora da se plati

Foto:Shutterstock/Ilustracija


Najpla─çeniji Srbi ovih dana bi trebalo da provere portal e-Porezi. Sve što o njihovim primanjima znaju, poreznici su popunili u "radne" verzije poreskih prijava, a do 15. maja imaju vremena da isprave eventualne greške i upišu prihode koji su, u prvom krugu, promakla oku poreznika. U suprotnom, radna verzija ─çe postati - prava prijava.

Poreska uprava je na osnovu podataka iz slu┼żbenih evidencija, na portalu e-Porezi postavila popunjenu prijavu poreskim obveznicima koji su u prošloj godini ostvarili dohodak koji je predmet oporezivanja godišnjim porezom - saopštila je Poreska uprava.

To je dohodak, koji umanjen za pla─çene poreze i doprinose, prelazi iznos 3.719.376 dinara. Poreski obveznici kojima dohodak za oporezivanje godišnjim porezom iznosi nula dinara, re─Ź je o polju 3.12 Obrasca PP GPDG, nemaju obavezu podnošenja poreske prijave.

DO 40 LETA POVOLJNIJE

Dobro pla─çeni gra─Ĺani Srbije koji su mla─Ĺi od 40 godina imaju pravo na dvostruko ve─çi neoporeziv limit. Oni su obveznici ovog poreza ukoliko premaše 6,4 miliona dinara godišnjih prihoda.

Poreznici imaju uvid u sve uplate, a kako njih prati mati─Źni broj, lako ih povezuju sa obveznicima. Poreske prijave su popunjene samo za one gra─Ĺane ─Źija primanja po njihovoj evidenciji premašuju 3,2 miliona dinara.

- Poreska uprava je rešila da pojednostavi prijavu poreza i zato su ove godine popunili prijave na osnovu podataka kojima raspola┼żu - objašnjava poreski savetnik Aleksandar Vasi─ç.

- Sada svaki obveznik treba da prekontroliše unete podatke. S obzirom da postoje odre─Ĺena umanjenja za izdr┼żavane ─Źlanove doma─çinstva, ljudi treba da to dodaju ukoliko imaju decu. Poreznici to ne znaju. S druge strane, postoji mogu─çnost da poreznici raspola┼żu eventualno nekim pogrešnim podacima. To bi moglo da se desi ako je slu─Źajno poslodavac uplatio platu sa pogrešnim mati─Źnim brojem ili da neke prihode nisu uneli. Oni mogu da ne vide uplate iz inostranstva. To obveznik treba da doda. Kasnije ─çe se do njih do─çi svakako. Ukoliko obveznik ništa ne izmeni, Poreska uprava ─çe 15. maja smatrati da se ─çutanjem potvr─Ĺuje i prihvata i podne─çe je.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE