Obrenovac, 24.11.2020

NOVE MERE


Izvor: Blic/Alo.rs/D.S./Lokalne novine | Obrenovac, 20.11.2020.
Nakon pomo─çi od 100 evra gra─Ĺanima, sti┼że nova mera Vlade Srbije

Foto:Shutterstock


U prvom krugu je više od 90 procenata korisnika kredita iskoristilo ovu mogu─çnost, dok je u drugoj turi to uradilo nešto manje klijenata.

Posle dva paketa mera za podršku privredi koje je Vlada Srbije donela u aprilu i u avgustu, ─Źini se da bi jedan od najpogo─Ĺenijih sektora, mogao da dobije i dodatne olakšice.

Dr┼żava bi sada ponovo mogla da ide na novu podršku, ali ovoga puta nisu u pitanju gra─Ĺani koji su dobili po 100 evra. Nisu u pitanju ni svi privrednici, ve─ç oni koji trpe najve─çe posledice.

Naime, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pokrenulo je inicijativu da se smanji PDV u ugostiteljstvu, i to u pru┼żanju usluga ishrane, sa 20 na 10 odsto.

Smanjenje poreza, koje zapravo predstavlja uvo─Ĺenje tzv. kovid-19 PDV, prema re─Źima resorne ministarke Tatjana Mati─ç, predla┼że se po ugledu na ve─çinu evropskih zemalja i treba da ubla┼żi udarac koji je turizam pretrpeo zbog pandemije.

I to bi, prema ocenama upu─çenih, bio pun pogodak u momentu kada dobar deo srpskog ugostiteljstva gotovo da stoji.

Ministarka je navela i drugi predlog, koji podrazumeva da se sa Narodnom bankom Srbije razmotri mogu─çnost produ┼żenja moratorijuma na kredite privrednicima ovog sektora.

To bi prakti─Źno bio tre─çi moratorijum od po─Źetka pandemije, pošto su i gra─Ĺani i privreda u dva navrata imali priliku da stopiraju otplatu rata. Prvi put su ovakvu opciju banke ponudile klijentima krajem marta, i to na tri meseca, dok je dodatni dvomese─Źni moratorijum ponu─Ĺen krajem jula.

U prvom krugu je više od 90 procenata korisnika kredita iskoristilo ovu mogu─çnost, dok je u drugoj turi to uradilo nešto manje klijenata.

Imaju─çi u vidu novi talas korone, koji za turisti─Źke radnike i ugostitelje zna─Źe još jedan period bez gostiju i posebno bez stranih turista, dodatna pauza u otplati zajmova sigurno bi bila zna─Źajna za mnoge firme.

Poslodavci za smanjenje poreza

A, smanjenje PDV nije sada prvi put tema.

Od samog po─Źetka pandemije poslodavci su tra┼żili smanjenje ili osloba─Ĺanje od poreza i doprinosa, a privrednici su navodili da bi im u trenutnoj situaciji zna─Źilo i odlaganje pla─çanja PDV-a ili poreza na dobit. Takav predlog ─Źuo se i prilikom pregovora o visini minimalne zarade u narednoj godini.

Oni su pozdravili i moratorijum na otplatu kredita.

Nebojša Atanackovi─ç iz Unije poslodavaca Srbije isticao je u više navrata da bi privrednici smanjivanjem obaveza kojima su optere─çeni bili u situaciji da višak sredstava isplate kao ─Źistu platu.

- Mi smo tra┼żili da se ne dozvoli da vlada ima razli─Źite odnose prema razli─Źitim subjektima u privredi, odnosno da se mere podrške u trenutnoj vanrednoj situaciji odnose podjednako na sve. Tra┼żili smo i da se privreda oslobodi nekih obaveza, pla─çanja PDV-a ili poreza na dobit - rekao je Atanackovi─ç.

Ipak, bilo je i druga─Źijih mišljenja. Tako je ─Źlan Fiskalnog saveta i stru─Źnjak za poreze Nikola Altiparmakov navodio krajem jula da bi eventualno smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na usluge u sektoru turizma i ugostiteljstva, sa 20 na deset odsto, bila "promašena mera" za pomo─ç tim firmama tokom trajanja pandemije COVID-19.

- Smanjenje PDV na usluge koje se pru┼żaju u turizmu i ugostiteljstvstvu u trenutku kada nema gostiju ne mo┼że da pomogne firmi u tom sektoru da pove─ça prihod - rekao je Altiparmakov.

S obzirom na to da je PDV uklju─Źen u kona─Źnu cenu proizvoda i usluga, pitanje je da li ─çe to zna─Źiti povoljnosti i za potroša─Źe, odnosno goste u kafi─çima i restoranima.

Dva paketa mera za privredu

Vlada Srbije donela je od po─Źetka pandemije nekoliko paketa mera za podršku privredi. Prvi paket bio je "te┼żak" 5,1 milijardu evra, odnosno 608,3 milijarde dinara. To predstavlja polovinu našeg godišnjeg bud┼żeta, odnosno 11 odsto BDP Srbije, naveo je ministar finansija Siniša Mali na predstavljanju ovih mera 1. aprila.

Prvi set mera u ovom paketu odnosio se na poreske olakšice, odnosno odlaganje pla─çanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate.

Drugi set podrazumevao je direktna davanja preduze─çima kroz isplatu tri minimalne zarade.

Tre─çi set mera bio je usmeren na o─Źuvanje likvidnosti privrednih subjekata u uslovima ekonomske krize o─Źekivane tokom i po okon─Źanju vanredne situacije, dok se ─Źetvrti set odnosio na uplatu direktne pomo─çi u iznosu od po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti svim punoletnim gra─Ĺanima Srbije.

Krajem jula donet je i drugi paket pomo─çi za privredu, sa ciljem ubla┼żavanja ekonomskih posledica nastalih usled korona krize, vredan 66 milijardi dinara.

Taj paket podrazumevao je isplatu dva puta po 60 odsto od minimalne zarade, kao i odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE