Obrenovac, 21.06.2024

OVO DO SADA NIJE VI─ÉENO U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/MONDO/Lokalne novine | Obrenovac, 22.04.2023.
Stigli novi radari, ne prate samo brzinu: Zaboravite NA OPRAVDANJA kod sudije

Foto:MUP Srbije


Saobra─çajna policija ubudu─çe ─çe koristiti novu vrstu radara, koja do sada nije vi─Ĺena na srpskim putevima. Proizvo─Ĺa─Ź tvrdi da bez uticaja policijskog slu┼żbenika novi policijski radar snima odjednom sva vozila koja prolaze pored njega, bez obzira na to koliko ih ima.

"Razlika u odnosu na ve─ç postoje─çe radare je širina kolovoza koji radar pokriva, ta─Źnije broju saobra─çajnih traka u kojima mo┼że da meri vozila. Novi radar mo┼że da meri brzinu svih vozila u pet saobra─çajnih traka, bez obzira na smer kretanja. Radar ─çe mo─çi sam da selektuje i prijavljiva─çe vozila koja prekora─Źuju dozvoljenu brzinu kretanja. Pre nego što se radar postavi, podese se podaci o lokaciji, koliko ima saobra─çajnih traka, koji su smerovi kretanja, koje su širine saobra─çajnih traka, kolika je dozvoljena brzina, a onda softver prema tim parametrima vrši selekciju", ka┼że Boban Milinkovi─ç, zamenik na─Źelnika Uprave saobra─çajne policije.

Saobra─çajni policajac ima obavezu da postavi radar na odre─Ĺenoj lokaciji, podesi parametre, a nakon toga samo nadgleda rad. Radar mo┼że da radi u svim vremenskim uslovima.

"Radari ─çe imati dva laserska snopa, što je neophodno zbog širine kolovoza. Ta dva snopa su potrebna da bi se sa sigurnoš─çu identifikovalo vozilo koje je u prekršaju. Samo ako je softver sa sigurnoš─çu i sa oba snopa utvrdio da je odre─Ĺeno vozilo u prekršaju, onda ─çe poslati prijavu. Prema re─Źima proizvo─Ĺa─Źa novi radar meri brzinu od 20 do 320 kilometara na ─Źas. Svi podaci koje prikupi radar su kriptovani i nije ih mogu─çe izbrisati iz sistema", zaklju─Źio je Milinkovi─ç.

Ovih radara trenutno ima tri, a u planu je da ih ubudu─çe bude što više, kako bi se smanjili prekršaji voza─Źa.

"Novi radari ─çe prioritetno biti postavljeni u zoni peša─Źkih prelaza, jer smo rade─çi na terenu imali situaciju da vozilo ide i preko 90 km na ─Źas u zoni peša─Źkog prelaza, što je zaista zabrinjavaju─çe", zaklju─Źio je Milinkovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE