Obrenovac, 19.05.2024

OD KUVARICE I FRIZERKE DO MEDICINSKE SESTRE ZA 6 MESECI


Izvor: Kurir.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 05.01.2023.
Stru─Źnjaci: Priu─Źeni medicinari iz privatnih ┼íkola opasni za pacijente

Foto:Profimedia


Medicinskih sestara, koje su "pre─Źicom" u privatnim medicinskim školama stigle do diplome, ima u skoro svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, upozoravaju iz Udru┼żenja medicinskih sestara, tehni─Źara i babica Srbije (UMSTBS).

Sagovornici "Novosti", iz zdravstvenog sistema, navode da kadrovi koji do─Ĺu iz takvih škola, usled hroni─Źnog manjka medicinskih sestara, treba da izvode najslo┼żenije sestrinske intervencije i u primarnoj i u sekundarnoj i u tercijalnoj zdravstvenoj zaštiti. To je, ka┼żu oni, problem od nacionalnog zna─Źaja, jer ugro┼żava zdravlje i bezbednost pacijenata.

Stru─Źna javnost upozorava da ─çe nestru─Źni srednji medicinski kadar, ukoliko se nešto brzo ne promeni, u skorijoj budu─çnosti zauzimati 20 do 30 odsto mesta!

Slabe kompetencije srednjeg medicinskog osoblja "sti─Źu" se u privatnim medicinskim školama, jer se u njima ne poštuje plan prekvalifikacije koji podrazumeva da svaki kandidat mora godišnje obavezno da pro─Ĺe izme─Ĺu 20 i 30 ─Źasova prakse u zdravstvenim ustanovama. Tako─Ĺe, treba polo┼żiti i 26 predmeta, a obavezno je i 35 nedelja ve┼żbi. Da bi oni mogli da iza─Ĺu uopšte na ispit, uslov je da odrade tu praksu.

Zakonom urediti da moraju da se školuju ─Źetiri godine!

Kako bi ovaj problem pokrenuli s mrtve ta─Źke u Udru┼żenju medicinskih sestara, tehni─Źara i babica Srbije (UMSTBS) tra┼że da se zakonom reguliše da svako ko ┼żeli da radi kao medicinska sestra mora da završi srednju medicinsku školu u trajanju od ─Źetiri godine. Po njihovom mišljenju, prekvalifikaciju treba dozvoliti samo onima koji su ve─ç u medicinskoj struci, na primer laborantima, babicama ili stomatološkim sestrama.

Kod privatnika je, me─Ĺutim, va┼żna brzina sticanja diplome, a ne znanje, pa se zahtevi odrade po skra─çenoj proceduri, a program prekvalifikacija traje svega šest meseci... I onda šansu za brzo sticanje diplome medicinske sestre ili tehni─Źara vide frizeri, obu─çari, kuvari...

Ove škole su pred zakonom izjedna─Źene sa dr┼żavnim medicinskim školama u kojima prekvalifikacija traje dve do tri godine i to za one koji vredno u─Źe.

- Ni lekar koji ┼żeli da se prekvalifikuje u medicinskog tehni─Źara ne mo┼że da završi obuku za šest meseci, a njihova prekvalifikacija traje najmanje godinu dana - ka┼że Radica Stojanovi─ç, doskorašnja direktorka Medicinske škole "Nade┼żda Petrovi─ç" u Zemunu:

- Lekari se na prekvalifikaciju upisuju kao svršeni gimnazijalci i moraju da pro─Ĺu praksu koju nisu imali na fakultetu, kao što je, na primer, nega bolesnika.

Ona napominje da ova medicinska škola radi i prekvalifikaciju i dokvalifikaciju, ali da za kratko vreme to nije mogu─çe.

NA BIROU GU┼ŻVA

Prema podacima Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje, poslodavci su u toku prošle godine, odnosno u periodu od 1. januara do 30. novembra tra┼żili 953 medicinska tehni─Źara. Na Birou je trenutno 1.376 nezaposlenih medicinskih tehni─Źara, 3.694 medicinske sestre, dok posao ─Źekaju 52 više medicinske sestre.

Prekvalifikacija iz nesrodnih škola mo┼że potrajati i do tri godine, a kra─ça procedura koja traje oko šest meseci mogu─ça je samo u slu─Źaju prekvalifikacija iz srodnih struka, na primer iz babice u medicinsku sestru.

Medicinska škola u Zemunu godišnje odškoluje oko 120 medicinskih sestara, a i interesovanje za upis je veliko.

Stojanovi─çeva: "Lekari se na prekvalifikaciju upisuju kao svršeni gimnazijalci i moraju da pro─Ĺu praksu koju nisu imali na fakultetu, kao što je, na primer, nega bolesnika"

- Ali ne odu svi koji završe odmah da rade, jer jedni nastave dalje da se školuju, drugi napuste struku pošto shvate da to nije za njih, a tre─çi odu u inostranstvo - pojašnjava Stojanovi─çeva.

U njihovu školu, ka┼że, redovno dolaze direktori klinika i tra┼że medicinske sestre.

- Svi naši daci pro─Ĺu sve nastavne baze, Klini─Źki centar, KBC "Be┼żanijska kosa", VMA... i iza─Ĺu potpuno osposobljeni za posao.

Stru─Źna javnost upozorava da ─çe nestru─Źni srednji medicinski kadar, ukoliko se nešto brzo ne promeni, u skorijoj budu─çnosti zauzimati 20 do 30 odsto mesta.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE