Obrenovac, 21.02.2024

OVI POSLOVI SU NAJTRA┼ŻENIJI U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 18.01.2023.
Nije potreban fakultet, mo┼że da se radi i sa srednjom ┼íkolom

Foto:Shuttrestock, Ilustracija


Nedostatak odre─Ĺenih kadrova, pre svega zanatskih zanimanja, primetan je na tr┼żištu rada u Srbiji ve─ç nekoliko godina unazad.

U Srbiji su u 2022. godini najviše nedostajali magacioneri, konobari, kuvari, mesari, higijeni─Źari, gra─Ĺevinski radnici, voza─Źi, automehani─Źari, vodoinstalateri, ali i elektroin┼żenjeri, farmaceuti i advokatski pripravnici, saopštio je danas centar za zapošljavanje Infostud.

Kada se pogledaju svi oglasi, kako je navedeno i dalje se u ve─çoj meri tra┼że radnici sa ni┼żim stepenom kvalifikacija.

"─îak 61 odsto oglasa bilo je namenjeno gra─Ĺanima sa srednjom stru─Źnom spremom, ─Źetiri odsto za one koji imaju samo osnovno obrazovanje, a 35 odsto oglasa ponu─Ĺeno je kandidatima sa višim kvalifikacijama ili fakultetom", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su poslodavci koji su prošle godine tragali za novim kadrovima, bili pristupa─Źniji i u zapošljavanju studenata, te je tako preko 10.000 oglasa (14 odsto) bilo dostupno svima koji prave prve korake na tr┼żištu rada.

Više od 6.000 oglasa bilo dostupno osobama sa invaliditetom, a me─Ĺu ponu─Ĺenim radnim mestima najviše mogu─çnosti je bilo u oblastima IT-ja, trgovine, pozivnih centara, administracije, marketinga, logistike i mašinstva.

Tokom prošle godine najmanje je bilo kandidata koji su tra┼żili posao bez radnog iskustva, svega 16 odsto. Kao i prethodnih godina najve─çi udeo onih koji su bili u potrazi za poslom ─Źine kandidati sa 10 i više godina radnog sta┼ża, ─Źak 35 procenata.

Tre─çina kandidata je imala do pet godina iskustva, a svaki peti od pet do 10 godina.

Prošlu godinu obele┼żava nedostatak i uvoz radne snage, a prema podacima Infostuda, bilo je 13 odsto više raspisanih konkursa nego godinu dana ranije, tako je godina završena sa 76.247 oglasa za posao.

U prilog pri─Źi o nedostatku radne snage ukazuju i podaci da je broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosio 237.897.

Prose─Źan broj konkurisanja je u znatnom padu i u 2022. godini iznosi 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE