Obrenovac, 24.02.2024

DR┼ŻAVA DAJE 5.000 EVRA PO RADNIKU


Izvor: kurir.rs/eKapija/Lokalne novine | Obrenovac, 30.05.2023.
Menjaju se uslovi za subvencije investitorima, podignut prag za ulaganja, evo novih pravila

Foto:Shutterstock


Da bi investitor ubudu─çe mogao da ra─Źuna na pomo─ç dr┼żave, potrebno je da ulo┼żi minimalno 300.000 evra, umesto dosadašnjih 100.000, stoji u izmenjenoj Uredbi Vlade o odre─Ĺivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privla─Źenja direktnih ulaganja. Ukida se i podela lokalnih samouprava prema stepenu razvijenosti, ve─ç je teritorija Srbije podeljena na pet regiona: Beogradski region, Vojvodina, Šumadija i Zapadna Srbija, Ju┼żna i Isto─Źna Srbija i Kosovo i Metohija.

Ovo su nova pravila za investitore:

  • Beogradski region - ulaganje 500.000 evra i najmanje 50 radnika
  • Vojvodina - ulaganje od 400.000 evra i 40 radnih mesta
  • U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, Ju┼żnoj i Isto─Źnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji, - ulaganja 300.000 evra zapošljavanje najmanje 30 novih radnika

(Novi radnici u devastiranim opštinama do sada su morali da budu zaposleni na neodre─Ĺeno vreme, a minimalno ulaganje bilo je tri puta manje)

Novom uredbom je propisano i da je za ulaganja ve─ça od pet miliona evra, rok za realizaciju investicionog projekta do 10 godina od datuma podnošenja prijave za dodelu sredstava.

OPRAVDANI TROŠKOVI

Investitori ─çe ubudu─çe po radniku mo─çi da dobiju 20 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a najviše 2.000 evra, ukoliko investiciju planiraju u Beogradskom regionu. Za novozaposlene u Vojvodini sleduje 25 procenata i najviše po 3.000 evra. U regionima Šumadije i Zapadne Srbije, Ju┼żne i Isto─Źne Srbije i na Kosovu i Metohiji, ima─çe pravo na 30 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a limit je 5.000 evra

Podsetimo, Uredbom koja je do sada bila na snazi, investitori su mogli da dobiju najviše do 7.000 evra po novootvorenom radnom mestu u jedinici lokalne samouprave koja prema stepenu razvijenosti spada u devastirano podru─Źje.

Izmenjenim propisima pa┼żnja je poklonjena i tehnologijama sa minimalnim uticajem na ┼żivotnu sredinu. To su tehnologije obnovljivih izvora energije, skladištenja elektri─Źne i toplotne energije, toplotne pumpe, mre┼żne i tehnologije obnovljivih goriva nebiološkog porekla, tehnologije odr┼żivih alternativnih goriva, elektroliziraju─çe i gorive ─çelije, za proizvodnju energije putem nuklearnih procesa sa minimalnim otpadom iz ciklusa goriva, tehnologije zadr┼żavanja, koriš─çenja i ─Źuvanja ugljeni─Źnih jedinjenja, i tehnologije energetske efikasnosti povezane sa energetskim sistemom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE