Obrenovac, 21.02.2024

PRAVNICE NUDE BESPLATNU POMO─ć, PRIJAVITE AKU┼áERSKO NASILJE


Izvor: Luftika | Obrenovac, 02.03.2022.

Foto:Twiter


´╗┐

Pravni tim advokatica Marina Mijatovi─ç, Ivana Sokovi─ç Krsmanovi─ç i Jelena Stankovi─ç ponudile su pravnu pomo─ç svim zainteresovanim ┼żenama, ┼żrtvama nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama Republike Srbije.

 

Zainteresovane da ostvare pravnu pomo─ç do prvog aprila treba da dostave svoje kontakt podatke (ime, prezime i broj telefona) i opis doga─Ĺaja (hronologiju, ustanovu i datum doga─Ĺaja), na mail koracizena@gmail.com, a tim ─çe ih obavestiti o daljim koracima.

 

Cilj je da se problem nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama sistemski reši preko nadle┼żnih organa u okviru zdravstvenog sistema. Va┼żno je da prijave budu dostavljene zdravstvenoj inspekciji što pravni tim ove tri pravnice planira da uradi.

 

– Do┼żivela sam najstrašnije iskustvo u porodilištu, koje ne bih po┼żelela ni najgorem neprijatelju. Izgubila sam bebu, koju sam mrtvu izvukla iz sebe u bolni─Źkom toaletu, jer nije bilo nikoga da mi pomogne, niko me nije ─Źuo kad sam zvala u pomo─ç”, u suzama za Nova.rs ispri─Źala je Milica Filipovi─ç (23) iz Šapca, dok se prise─çala najte┼żih dana u svom ┼żivotu.

 

Borba za bolje uslove u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama po─Źela je ovakvim ispovestima kojih u protekloj godini nije bilo malo.

 

 
 

Jovana Ru┼żi─Źi─ç iz Centra za mame ka┼że za N1 da se porodilje ┼żale na mnogo toga, poput uslova u klinikama i hrane, ali najviše na odnos zaposlenih prema njima, odnosno na nedostatak empatije i ljudskosti, i da je jedno njihovo istra┼żivanje pokazalo da posle iskustva u porodilištu svaka deseta ┼żena ne ┼żeli više nikad da postane mama.

Istra┼żivanje o iskustvima ┼żena na poro─Ĺaju u Srbiji koje je sproveo Centar za mame pokazalo je da 73% ┼żena nije u─Źestvovalo u donošenju odluka na svom poro─Ĺaju, 74% nije ostvarilo pravo na punu informisanost, a ─Źak 96% ┼żena nije bilo ponu─Ĺeno vodom u toku poro─Ĺaja.

 

 

Dve tre─çine u─Źesnica ovog istra┼żivanja je bilo nezadovoljno atmosferom u porodilištu, a mogu─çnost da biraju kako ┼żele da se porode je imalo samo dve petine porodilja. Ve─çini ┼żena je onemogu─çeno da se kre─çu pred poro─Ĺaj, kao i da zauzmu polo┼żaj koji im najviše odgovara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE