Obrenovac, 28.05.2020

BESPLATNA PSIHOTERAPIJSKA PODRŠKA U KRIZI


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 21.04.2020.
tru─Źnjaci ─çe pomo─ç i razgovore pru┼żati mesecima nakon koronavirusa

Foto:Profimedia


Gra─Ĺani mogu razgovarati sa psihoterapeutima preko besplatnog poziva na 19833 od 15-21 sat

Više od 400 srpskih psihoterapeuta od 24. marta nudi i pru┼ża besplatnu psihoterapijsku podršku gra─Ĺanima Srbije. Sa tom praksom ne─çe prestati i nakon krize sa koronavirusom. 

Do sada je ovu vrstu pomo─çi zatra┼żilo više stotina gra─Ĺana iz ─Źitave Srbije, a koji se suo─Źavaju sa neprijatnim ose─çanjima koje je donela sama epidemija i mere fizi─Źkog distanciranja i izolacije. Poznato je da situacija oko epidemije pored fizi─Źkog zdravlja narušava i mentalno zdravlje, tako da su intervencije u krizi veoma va┼żne za smanjenje posledica po mentalno zdravlje stanovništva. Akciju je pokrenuo Savez psihoterapeuta Srbije koji okuplja 28 udru┼żenja razli─Źitih nau─Źno priznatih psihoterapijskih škola. Ovu akciju je podr┼żalo i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija tako da gra─Ĺani od 16. aprila mogu ostvariti kontakt sa psihoterapeutima preko besplatnog poziva na 19833 od 15-21 sat. Pored besplatnog telefonskog poziva, kontakt sa psihoterapeutom je mogu─çe ostvariti preko aplikacije koju je osmislio tim doma─çih IT stru─Źnjaka a koja se nalazi na sajtu podrskapsihoterapeuta.com . Razvoj ove aplikacije je podr┼żalo Ministarstvo za inovacije. Na sajtu Saveza psihoterapeuta se nalazi spisak svih psihoterapeuta-volontera koji zainteresovani mogu preuzeti (savezpsihoterapeuta.org) ukoliko ┼żele da prona─Ĺu psihoterapeuta koji se nalazi u njihovom mestu stanovanja. Pored imena svakog od 400 psihoterapeuta navedeni su termini kada je dostupan, kao i na─Źin kontakta. Ova akcija ─çe trajati i nekoliko meseci nakon okon─Źanja epidemije jer je poznato da tek nakon opuštanja mogu nastati znaci narušenog mentalnog zdravlja.

Savez psihoterapeuta Srbije poziva sve gra─Ĺane koji ┼żele da razgovaraju sa stru─Źnim licem o svojim emotivnim problemima i stanjima da iskoriste ovu mogu─çnost i da bez ose─çanja straha ili stida kontaktiraju psihoterapeute jer je danas razgovor potreban svakome.

Psihoterapeuti pru┼żaju usluge u skladu sa svojim eti─Źkim kodeksom, a gra─Ĺani koji se jave zadr┼żavaju anonimnost.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE