Obrenovac, 29.05.2020

BROJEVI NISU DOBRI


Izvor: Beta,N1,Lokalne novine | Obrenovac, 14.05.2020.
Istra┼żivanje: Tokom pandemije u Srbiji bez posla ostalo oko 200.000 ljudi

Foto:Shutterstock


U Srbiji je tokom pandemije koronavirusa i vanrednog stanja posao izgubilo oko 200.000 ljudi ili osam odsto onih koji su bili zaposleni, uklju─Źuju─çi i neformalno zaposlene i samozaposlene, u februaru ove godine, procenjeno je na osnovu istra┼żivanja koje je sprovela SeConS grupa za razvojnu inicijativu uz podršku Fridrih Ebert fondacije.

Kako je saopšteno, najve─çi teret, ali i najve─çi rizik tokom Covid-19 krize su ponele ┼żene koje su ─Źinile ─Źak 86 odsto zaposlenih "na prvoj liniji zaraze".

Pove─çan obim poslova u doma─çinstvu i briga o ─Źlanovima porodice tako─Ĺe je ostala na ┼żenama (u 70 odsto doma─çinstava), koje su te poslove dominantno obavljale i pre krize.

Istra┼żivanje je pokazalo da su se zaposleni u Srbiji dobro uklopili u rad od ku─çe: oko ─Źetvrtine zaposlenih (24,7 odsto) prešlo je da radi od ku─çe, 90 odsto njih imalo je odgovaraju─ça sredstva za rad dok je svega 15 odsto pri radu od ku─çe bilo manje efikasno nego ina─Źe.

"Dve tre─çine ispitanika brinulo je zbog zdravstvenih rizika, 35,6 odsto njih bilo je zabrinuto zbog neposredne ekonomske krize u Srbiji, 16,2 odsto je izrazilo zabrinutost zbog potencijalnog pogoršanja stanja sloboda, ja─Źanja represije i autoritarne vladavine", navodi se.

Istra┼żivanje je sprovedeno kako bi se stekli uvidi u to koje efekte su pandemija i vanredno stanje imali na zaposlenost stanovništva, uslove rada i prakse povezane sa brigom o doma─çinstvu i ─Źlanovima porodice - na reprezentativnom uzorku od 1.600 osoba koje su bile zaposlene u februaru 2020.

Kod gotovo polovine onih koji su ostali bez posla, razlog je bio otkaz zbog obustavljanja rada firme (46,2 odsto), a petini od ukupnog broja (20,5 odsto) nije ponu─Ĺen novi ugovor nakon što je prethodni istekao.

U ve─çini ostalih slu─Źajeva zaposleni su bili prinu─Ĺeni da daju otkaz jer u uslovima vanrednog stanja, ukidanja javnog prevoza, zatvaranja obdaništa i škola i obustave socijalnih usluga podrške za starije, nisu mogli da se organizuju da odlaze na posao i preuzmu pove─çane obaveze brige o ─Źlanovima porodice.

Na najja─Źem udaru gubitka posla bili su zaposleni u privatnim preduze─çima, u sektorima ugostiteljstva, trgovine, gra─Ĺevinarstva, samozaposleni, neformalno zaposleni kao i oni koji su radili sa ugovorima na odre─Ĺeno vreme.

"Gotovo jednako su pogo─Ĺeni zaposleni sva ─Źetiri regiona u Srbiji, a gubitak posla su nešto ─Źeš─çe iskusili stanovnici ruralnih podru─Źja u odnosu na gradove. Na udaru su ─Źeš─çe bili mladi, a što se ti─Źe rodne razlike, u gradovima su pod ve─çim rizikom bili muškarci, a u seoskim sredinama ┼żene", navodi se u saopštenju SeConS grupe za razvojnu inicijativu.

Godišnji odmor bilo je primorano da koristi 5,4 odsto zaposlenih, a još 4,1 odsto u─Źinilo je to u dogovoru sa poslodavcem. ─îetvrtina zaposlenih (25,2 odsto) radila je skra─çeno radno vreme ili manji broj smena, a 5,6 odsto zaposlenih se suo─Źilo sa smanjenjem plate.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE