Obrenovac, 27.05.2020

ŠTA NAS ČEKA POSLE KORONE?


Izvor: Espreso.rs/SrbijaDanas,Lokalne novine | Obrenovac, 25.04.2020.
U kafićima providni tidovi, a kupovina hrane će se skroz promeniti

Foto:EPA / ALEX PLAVEVSKI


Ništa bez socijalne distance...

Kada restriktivne mere budu ukinute i vratimo se svakodnevici, sigurno je samo jedno, da se život kakav smo do sada poznavali neće još dugo vratiti, rekao je prvi hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak.

Moraćemo da se priviknemo na nova pravila ponašanja, kaže epidemiolog, pa čak i kada su u pitanju jednostavne navike kao što je to odlazak na kafu u restoran ili isprobavanje odeće u prodavnicama.

- Sasvim sigurno vam ne bi bilo prijatno da probate neki odevni predmet nakon što ga je oblačio neko za koga ne znate da li je inficiran korona virusom. I to jeste epidemiološki neprihvatljivo. Mi moramo smisliti funkcionisanje na takav način da trgovci prodaju robu, ali da se rizik svede na nulu. To će biti moguće jedino na način da se prodaje isključivo zapakovana roba, imate mogućnost da je kod kuće probate i vratite ako vam ne odgovara ili na neki drugi način zamenite - objasnio je Capak.

Epidemiolog dodaje i da ne treba da zamišljamo da će u ugostiteljskim objektima oko stolova biti tone pleksiglasa koje će nas štiti jedne od drugih.

- Ako vam na određenu udaljenost od metar ili više od jednog metra priđe ugostitelj i s vama ne komunicira duže od nekoliko sekundi, dok vam ne preda to što ste naručili, to se ne smatra bliskim kontaktom, i tako se koronavirus ne prenosi - tvrdi Capak i dodaje da više treba da razmišljamo o tome kako da ubuduće naučimo da živimo, funkcionišemo, radimo, a da se naviknemo da održavamo socijalnu distancu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE