Obrenovac, 18.01.2021

PRITVOR ZA SVAKOGA KO PREKRŠI MERE SAMOIZOLACIJE


Izvor: Alo.rs/Telegraf/N.A.,Lokalne novine | Obrenovac, 20.03.2020.
Pooštravanje sankcija u Srbiji

Foto:Vladimir Markovi─ç,Alo


Obezbe─Ĺena tri objekta ...

Ukoliko osoba prekr┼íi meru samoizolacije, javni tu┼żilac obavezno predla┼że sudu da takvoj osobi odredi meru pritvora, koju ─çe te osobe izdr┼żavati u posebnim ustanovama namenjenim za tu svrhu.

Ministarstvo pravde uputilo je danas pravosudnim organima u Srbiji preporuke za postupanje u slu─Źajevima u kojima osobe, ne po┼ítuju─çi mere samoizolacije, ─Źine krivi─Źno delo Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i krivi─Źno delo Preno┼íenje zarazne bolesti za vreme vanrednog stanja.

Naime, preporu─Źeno je javnim tu┼żila┼ítvima da obavezno tra┼że odre─Ĺivanje pritvora za sve osobe koje prekr┼íe meru samoizolacije, koji im je odre─Ĺena od strane nadle┼żenih institucija (Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutra┼ínjih poslova). 

Odnosno, ukoliko osoba prekr┼íi meru samoizolacije, javni tu┼żilac obavezno predla┼że sudu da takvom licu odredi meru pritvora, koju ─çe te osobe izdr┼żavati u posebnim ustanovama namenjenim za tu svrhu. 

Uprava za izvr┼íenje krivi─Źnih sankcija Ministarstva pravde, obezbedila je tri posebna objekta u okviru Uprave u kojima ─çe biti sme┼ítena gore navedena lica. Ovi objekti se nalaze u Vr┼ícu, Po┼żarevcu i Pirotu, a obezbe─Ĺiva─çe ih pripadnici zatvorske stra┼że i policije. 

Nadle┼żni organi prilikom odre─Ĺivanja pritvora ne─çe uzimati u obzir samo rokove po Zakoniku o krivi─Źnom postupku, ve─ç i zdravstvene karantinske propise. 

Tako─Ĺe, Ministarstvo pravde dalo je preporuku i Republi─Źkom javnom tu┼żiocu, da u slu─Źaju ne postupanja po navedenim uputstvima podnese disciplinsku prijavu protiv nadle┼żnog javnog tu┼żioca, odnosno zamenika javnog tu┼żioca. 

Ministarstvo pravde apeluje na sve gra─Ĺane da po┼ítuju mere samoizolacije, kao i sva druga uputstva zdravstvenih ustanova i Vlade Republike Srbije, i time poka┼żu solidarnost koja je neophodna i od velike va┼żnosti kako bi se u ┼íto ve─çoj meri spre─Źilo ┼íirenje zaraze.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE