Obrenovac, 26.05.2020

EVO KAKO ─ćE PRIVREDNICI PLA─ćATI POREZE U VREME VANREDNOG STANJA


Izvor: Kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 23.04.2020.
Porska uprava odla┼że uplatu akontacije poreza 4. maja

Foto:Shutterstock


Poreska uprava ─çe 4. maja odlo┼żiti pla─çanje akontacije poreza na dobit pravnih lica i akontacije poreza i doprinosa na prihod od samostalne delatnosti za one privredne subjekte koji su se opredelili i ispunjavaju uslove za koriš─çenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja, a koje je nedavno omogu─çila vlada u cilju smanjenja ekonomskih posledica epidemije korona virusa na privredu.

Poreska uprava ─çe po završetku ovog meseca, odnosno nakon podnošenja poreskih prijava (PPP PD) za zaposlene, kao i automatskim putem za poreske obveznike koji nemaju zaposlene radnike, napraviti spisak firmi koje ─çe biti proverene da li ispunjavaju uslove za koriš─çenje pogodnosti.

"Privrednim subjektima koji ispunjavaju uslove iz vladine uredbe bi─çe izvršena uplata direktnih davanja, kao i odlaganje dospelosti akontacija poreza na dobit, odnosno poreza i doprinosa na prihod od obavljanja samostalne delatnosti", objavila je Poreska uprava na svom sajtu.

U ovom trenutku, akontacije za mart su proknji┼żene na kartici poreskih obveznika, ali ─çe odlaganje njihove dospelosti biti evidentirano u poreskom ra─Źunovodstvu 4. maja.

"Dospelost akontacija poreza na dobit pravnih lica za mart, april, i maj mesec ove godine odla┼że se do predaje kona─Źne poreske prijave za porez na dobit pravnih lica za 2020. godinu, odnosno za obveznike sa poslovnom godinom razli─Źitom od kalendarske godine za poreski period koji zapo─Źinje ili se završava u 2020. godini, za akontacije poreza na dobit koje dospevaju za pla─çanje 15. aprila, 15. maja i 15. juna ove godine do predaje kona─Źne poreske prijave poreza na dobit pravnih lica za odgovaraju─çi poreski period".

Tako─Ĺe, akontacija poreza na prihode od samostalne delatnosti za mart, april i maj, odla┼że se do predaje kona─Źne poreske prijave za utvr─Ĺivanje poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samooporezivanjem na prihode od samostalne delatnosti za 2020. godinu.

Poreska uprava obaveštava da je Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru, izme─Ĺu ostalog, propisano odlaganje pla─çanje odre─Ĺenih javnih prihoda koji dospevaju za pla─çanje u periodu od 1. aprila do 30. juna, a u nekim slu─Źajevima do 31. jula 2020. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE