Obrenovac, 20.01.2022

PROGRAMERI PREUZIMAJU POSAO!


Izvor: Espreso/Telegraf Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2021.
Za 5 godina moglo bi da nestane 100.000 radnih mesta

Foto:Profimedia


Doba bankara koji dominiraju bankarstvom je završeno, a "krivac" za to je porast developera softvera, odnosno stručnjaka za ravijanje softvera.

Kako bismo vam bolje približili ovo moderno zanimanje, reč je o profesionalcima koji u "malom prstu" drže skup podataka ili računarskih instrukcija koje računaru "govore" kako treba da radi.

Prema pisanju Blumberga, to je stav analitičara predvođenih Majkom Majom, koji je procenio da će tehnološka poboljšanja i automatizacija koju ovi programeri donose - omogućiti industriji da otpusti 100.000 radnih mesta u narednih pet godina.

Nešto slično vezuje se za robote, o čemu smo nedavno pisali. Ali, to prema oceni nekih stručnjaka nije nužno loše, te postoje opravdani razlozi zašto bi trebalo da "slavimo" mašine koje "ubijaju poslove".

Majo iznosi procenu da će zbog nivoa porasta programera doći do masovnog smanjenja broja bankarskog osoblja u američkoj istoriji. Banke troše na tehnologiju više od bilo koje druge industrije i samo prošle godine su morale izdvojiti čak 200 milijardi dolara za informacionu tehnologiju.

Mnoga otpuštanja će pogoditi niže plaćene pozicije, kako to obično biva i kada je reč o drugim sferama. Industrija finansijskih usluga - koja upravlja nekim od najvećih svetskih kol centara - verovatno će "agresivno" smanjiti broj zaposlenih na tim mestima, kažu analitičari.

Radna snaga podružnica bi mogla pasti za 20% u narednih nekoliko godina i mogla bi predstavljati čak jednu trećinu ukupnog smanjenja banaka.

Programeri imaju veći uticaj na odluke o kupovini, u odnosu na zajmodavce, i budžet njihovih alata se stalno povećava, otkrili su analitičari. To znači da banke žele da dodaju među svoju radnu snagu eksperte za tehnologiju i zaposlene "na prvoj liniji", radi lakšeg upravljanja aplikacijama i veb stranicama, jer su se potrošači brzo prilagođavali novim finansijskim alatima tokom pandemije.

- Programeri su novi bankari - kaže Majo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE