Obrenovac, 24.02.2024

PONOVO RASTU RATE ZA KREDITE, EURIBOR OPET SKAČE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 04.02.2023.
Ekspert otkrio koliko ćemo para morati više da izdvojimo ubuduće

Foto:MONDO/Uroš Arsić


Evropska centralna banka podigla je referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena i najavila novo povećanje stope u martu.

Iza ovog značajnog povećanja kamatne stope, stoji cilj banke da se obuzda visoka inflacija u vreme kada evropska ekonomija usporava, a Federalne rezerve SAD ublažavaju svoj tempo povećanja stope.

A šta ovo u praksi znači istraživao je novinar Kurir TV Predrad Žambok sa svojim sagovornikom, Hasanom Hanićem, profesorom Beogradske bankarske akademije.

- Odluka nažalost znači da će doći do porasta stope Euribor, koja predstavlja komponentu kamatne stope na kredite koji su indeksirani u evrima. Imajući u vidu da polovinu te stope čini kamatna marža, a polovinu Euribor, ovo povećanje će uticati na veće rate, ali ne toliko drastično - kaže Hanić.

Dodaje da je reč o odluci koja je nezavisna od naše centralne banke.

- Ovu odluku je donela Evropska centralna banka, ali nas interesuje da li će i Narodna banka Srbije doneti odluku koja bi uticala na porast dinarskih kredita. Imajući u vidu da je to indikator, prirodno je očekivati zbog inflatornih pritisaka da ovakva odluka bude doneta - ističe Hanić.

I to, nažalost, nije sve, budući da je Hanić dao i dodatno pojašnjenje.

- Nama, pojedincima, inflacija obezvređuje novac i to je za sve nas. Za one koje koriste kredit to je dodatna posledica i da će opterećenje biti veliko. Važno je da rast plata bude barem podjednak sa ovim skokovima - zaključio je Hanić.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE