Obrenovac, 27.05.2020

PITANJE UPLA─ćENIH ARAN┼ŻMANA DOBIJA ODGOVOR


Izvor: Kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 27.04.2020.
Evo kada ─çete mo─çi da refundirate novac za propala letovanja

Foto:EPA/Ilustracija


Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljaji─ç izjavio je danas da je pripremljena uredba kojom bi trebalo da se reši pitanje upla─çenih aran┼żmana.

Ideja je da u narednih godinu i po dana, do 31.12.2021.godine, oni koji su uplatili aran┼żmane mogu da ih preko agencije iskoriste, odnosno da dobiju vrednosne vau─Źere.

Ukoliko ne ┼żele da iskoriste vau─Źere, onda je agencija obavezna da im posle isteka tog roka vrati novac.

Ljaji─ç je kazao da je, prema njegovim podacima, do kraja godine upla─çeno 480.000 aran┼żmana, a verovatno ih ima više od 500.000.

"Tra┼żimo rešenje, ne izmišljamo toplu vodu, gledamo kako druge zemlje pokušavaju da reše problem. Pripremili smo uredbu koju smo poslali na mišljenje ministarstvima i institucijama, ─Źekamo njihove odgovore", rekao je Ljaji─ç.

On je naveo da to sigurno nije najsre─çnije rešenje, ali se ─Źini da je jedino mogu─çe kako bi se, pre svega, zaštitili oni koji su svoj novac uplatili agencijama.

Ljaji─ç je kazao da je bilo i ideja da se aran┼żmani koji su upla─çeni u inostranstvu iskoriste i ovde, me─Ĺutim, taj novac agencije su ve─ç uplatile stranim partnerima, pa je za nove aran┼żmane u Srbiji tako─Ĺe potreban "sve┼ż novac" koji agencije nemaju.

"Zato smo smo izašli sa idejom od 2 milijarde novih sredstava za koriš─çenje novih 400.000 vau─Źera za letovanje u zemlji. Ova uredba ne spre─Źava agencije, odnosno one mogu da umesto aran┼żmana u inostranstvu ponude i aran┼żman u zemlji, ali nisam siguran da ─çe to u velikoj meri da se dogodi", rekao je Ljaji─ç.

Isto rešenje, ka┼że Ljaji─ç, va┼żi i za pla─çene ─Ĺa─Źke ekskurzije.

"S tim što je tu lakša situacija, jer se 80 odsto ekskurzija odnosi na putovanja u zemlji, svega 20 odsto se odnosi na putovanja u inostranstvo. Naredne nedelje bi trebalo da bude sastanak u Ministarstvu prosvete sa predstavnicima agencija i organizatorima putovanja, verujem da mo┼że da se prona─Ĺe rešenje", rekao je Ljaji─ç.

Kako je dodao da od situacije u vezi sa korona virusom videti kada ─çe se ekskurzije realizovati.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE