Obrenovac, 24.05.2020

ŠANSA ZA NOVI POČETAK


Izvor: Tanjug; D.K.,Lokalne novine | Obrenovac, 21.04.2020.
Ako ste izgubili posao u EU i vratili se u Srbiju, sada mo┼żete da zbrinete svoje porodice

Foto:RINA


Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Krkobabi─ç i akademik Dragan Škori─ç pozvali su srpske dr┼żavljane koji su privremeno ili trajno izgubili posao u evropskim i drugim zemljama širom sveta da u Srbiji osnuju ekonomski odr┼żiva poljoprivredna gazdinstva ili da se priklju─Źe nekoj od postoje─çih zadruga.

Detaljnija uputstva o osnivanju zadruga mogu se na─çi na sajtovima Zadru┼żnih saveza Srbije i Vojvodine i sajtu Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, navodi se u saopštenju iz kabineta ministra zadu┼żenog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduze─ça.

Krkobabi─ç i Škori─ç ka┼żu da svi gra─Ĺani koji su sada stigli iz inostranstva mogu svoju budu─çnost da ostvare u sopstvenoj ili zadru┼żnoj mini-mlekari ili sto─Źarskoj proizvodnji, u vo─çnjaku, vinogradu, plasteniku, p─Źelarstvu, proizvodnji lekovitih bilja u etno ili banjskom turizmu.

Uz primenu visokih tehnologija i saveta doma─çih stru─Źnjaka sa poljoprivrednih fakulteta i više nau─Źnih instituta ─Źiji su rad i rezultati cenjeni u celom svetu, gra─Ĺani mogu da proizvode zdravu i ukusnu hranu i da brendiraju svoje proizvode.

U tome mogu da im pomognu stru─Źnjaci, ─Źlanovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije profesor Zoran Keserovi─ç za oblast vo─çarstva i vinogradarstva, profesor ┼Żarko Ilin za oblast povrtarstva i plasteni─Źke proizvodnje, profesor Ratko Lazarevi─ç za sto─Źarstvo...

U saopštenju se navodi da su dosadašnji rezultati projekta obnove zadrugarstva u Srbiji "500 zadruga u 500 sela" pokazali da je interesovanje za udru┼żivanje u velikoj meri poraslo, da je za tri godine osnovano 700 novih zadruga, što, nije zabele┼żeno u istoriji Srbije.

Poštuju─çi osnovne principe zadrugarstva samopomo─çi i neutralnosti, zadruge su u Srbiji pokazale visok stepen ekonomske stabilnosti, ne prekidaju rad, pove─çavaju broj kooperanata, zapošljavaju nove radnike i izvoze u zemlje Evropske unije.

Istovremeno, zadrugari su ispoljili i zavidnu koli─Źinu humanosti poma┼żu─çi starijim komšijama u obavljanju prole─çne setve i obezbe─Ĺivanju osnovnih ┼żivotnih namirnica, navedeno je u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE