Obrenovac, 13.08.2022

SLAVIMO APOSTOLA TIMOTEJA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 04.02.2022.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obele┼żavaju praznik Svetog apostola Timoteja

Foto:printscreen YT


Prema legendi, osim 12 velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi u─Źenici, Bog je izabrao još 70 drugih apostola koji ─çe propovedati Jevan─Ĺelja i širiti hriš─çanstvo.

Jedan od njih je bio Sveti apostol Timotej Efeški.

Ro─Ĺen je u Listri Likaonskoj od oca Grka i majke Jevrejke. Majku i babu mu je pohvalio Sveti Apostol Pavle zbog vere nelicemerne. U Listri se Timotej sreo prvi put sa velikim apostolom i sam je bio svedok kad je Pavle iscelio hromog od ro─Ĺenja.

Kasnije je Timotej bio bezmalo stalan saputnik Pavlov. Obišao je sa njim Ahaju, Makedoniju, Italiju i Španiju. Timotej je bio veliki propovednik vere i izvrstan besednik i mnogo je doprineo rasprostranjenju i utvr─Ĺenju hriš─çanske vere.

Veruje se da je stigao i do naših prostora, a pre svega do Singidunuma (današnjeg Beograda) gde je širio hriš─çanstvo. Predanje ka┼że da je upravo ovaj svetitelj bio prvi koji je današnju srpsku prestonicu proglasio za "hriš─çanski grad".

Nakon mu─Źeni─Źke smrti Pavlove, Timotej je imao za u─Źitelja svetog Jovana Jevan─Ĺelista, ali kada je njega car Dometijan prognao iz Efesa na ostrvo Patmos, Timotej je ostao u Efesu da episkopuje.

U vreme nekog idolskog praznika, zvanog Katagogium, neznabošci, kivni na hriš─çane, mu─Źki i pod maskama napali su Timoteja i ubili ga (oko 93. godine). ─îasne mošti njegove kasnije su prenete u Carigrad i sahranjene u crkvi Svetih Apostola, do groba svetog Luke Jevan─Ĺelista i svetog Andreja Prvozvanog.

Sveti apostol Timotej smatra se zaštitnikom dobrih i pravednih govornika i razumnih ljudi. Legenda ka┼że da nikada nije podigao glas ve─ç da je uvek govorio tiho i sa uva┼żavanjem onoga sa kojim pri─Źa - bio to prijatelj ili neprijatelj.

Naši stari su verovali da danas nema razloga da se plašite svojih protivnika. Zamolite Svetog apostola Timoteja za pomo─ç i ima─çete Boga na svojoj strani pa ─çe i svaka nevolja biti prevazi─Ĺena.

Ovako glasi tropar Svetom Timoteju:

- Nau─Źivši se blagosti i bivši razuman u svemu, blagom saveš─çu dostojno si se obukao. Napojio si se od sasuda izabranog (Pavla) tajni neizre─Źenih, veru sa─Źuvavši, dobar kraj imaju─çi, Apostole Timoteje: Moli Hrista Boga, da spase duše naše.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE