Obrenovac, 20.01.2022

SVAKA DESETA DIPLOMA LAŽNA I KOŠTA DO 10.000 €


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 25.10.2021.
Za ovo krivično delo kazna i do PET GODINA, a evo ko ih najčešće prijavljuje

Foto:Shutterstock


U Srbiji je prema procenama Ministarstva prosvete skoro svaka deseta diploma lažna!

Cene za falsifikovani fakultetski dokument iznose od 2.000 do 10.000 evra, ali je porazno da se takav "biznis" preneo i na srednje škole.

Kristina Anđelković, advokat, kaže da privatno nije čula da je neko na takav način došao do zvanja, ali da se u praksi neretko susretala sa ovakvim slučajevima.

"Problem kod tih diploma je što ne nastaju kad su ta deca školskog uzrasta već se događaju zarad prekvalifikacije u inostranstvu kako bi ih nostrifikovali i dobili ulaznicu za neki posao", rekla je Anđelković.

Dodala je da je dokazivost ovakvih radnji problematična jer neko treba da ih prvo prijavi, a s obzirom na to da se koriste recimo u Nemačkoj naši organi najčešće i ne budu upoznati sa slučajem.

Posrednik je taj koji je izvršio krivično delo, ali je teško dokazivo jer njegov potpis nije na diplomi, a najčešće nije ni zaposlen u obrazovnoj ustanovi.

"Do posrednika je najteže doći jer nikada nemamo dokaza", objasnila je ona.

Verica Kozarev Klarić, psiholog i psihoterapeut, dodaje da je zatečena cenovnicima ispita i raznolikošću falsifikovanih diploma.

"Ono zbog čega se sve dešava je da su mladi žrtve poremećenih vrednosti. Naša uverenja se formiraju u detinjstvu, a sa njim i naš identitet. Deca koja žive u savremenom potrošačkom društvu, koje je brzo i gde su zarada i profit pokretači svih procesa, pokušavaju da na što brži i lakši način dođu do ciljeva", rekla je ona.

To su stvari koje se kose sa zdravim razumom i logikom, pogotovo kod profesija gde i životi mogu da budu ugroženi, dodala je ona i zaključila da takvi pojedinci uvek isplivaju kao "kukolj u žitu" te da na duže staze nema perspektivu i uspeh.

Anđelkovića kaže da je krivična kazna od tri meseca do pet godina, a tu su posrednici koji mogu biti okrivljeni.

"Najčešći slučaj je da poslodavac prijavi nekog ko je kupio diplomu", kaže ona i dodaje da se takvim slučajevima bave policija i tužilaštvo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE