Obrenovac, 24.02.2024

ŠTA MOŽETE AKO VAS ILI VAŠEG LJUBIMCA NAPADNE PAS?


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 05.05.2023.
Advokat detaljno opisao scenario koji sledi posle NEMILOG DOGAĐAJA

Foto:Shutterstock


Svaki dan u Srbiji se dešavaju napadi pasa, a prethodne godine prijavljeno je 860 ujeda, od čega se 175 desilo samo u Beogradu. Ovo su uglavnom napadi vlasničkih pasa, što ukazuje na nedostatak brige i odgovornosti vlasnika prema svojim ljubimcima.

Svaki vlasnik psa u Srbiji dužan je da psa čipuje i vakciniše protiv besnila. Međutim, mnogi vlasnici se zaustavljaju samo na tome, a ne brinu se dovoljno o svom ljubimcu. Kao rezultat toga, komšije se više ne plaše da prijave nemarne vlasnike, jer strah od njihovih pasa postaje sve veći.

Jedan komšija se nedavno javio Redakciji Kurir televizije iz straha za članove svog domaćinstva, jer su mu komšijski psi ubili mačku i napali psa. Ovo nije usamljen slučaj, gospođa Ljubojev tvrdi za Redakciju da već godinama imaju problem sa komšijskim psima koji prolaze ispod ograde i napadaju njihove životinje.

Policija kaže da to nije posao za njih jer ne postoji krivično delo. Međutim, advokat Nemanja Milošević tvrdi da postoje pravni mehanizmi kojima bi porodice mogle da zaštite svoje živote i imovinu. Građansko pravo reguliše da imaju pravo da podnesu tužbu redovnom sudu i traže eventualnu štetu.

- Tu razlikujemo građansku pravnu odgovornost i krivičnu pravnu odgovornost. Ukoliko se takva situacija dešava, moramo da znamo da ta porodica ima u mogućnosti da primeni pravne mehanizme za zaštitu i to kako svojih života, tako i svoje imovine. Vrlo važno je reći da građansko pravna materija reguliše to da oni imaju pravo za podnošenje tužbe redovnom sudu kojim bi tražili eventualno štetu - rekao je Milošević.

Advokat naglašava da u slučaju ubistva mačke od strane pasa, mačka je bila vlasništvo porodice i da su psi naneli kako materijalnu, tako i nematerijalnu štetu. Ovo znači da bi porodica mogla da traži odštetu.

Takođe, advokat ističe da policija mora da reaguje u takvim slučajevima, a ako nemaju kadrovska sredstva, onda bi trebalo da preduzmu mere kako bi se obezbedili sigurniji uslovi za građane.

- U Boru je bio slučaj gde je pas ubio jednu stariju gospođu i njegov vlasnik je bio osuđen. Dakle, policija bi morala da reaguje. Možda nemaju određena kadrovska sredstva u datom momentu, ali to jeste njihov posao - rekao je Milošević.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE