Obrenovac, 19.07.2024

KAKO SE NASLE─ÉUJE PORODI─îNA PENZIJA


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 19.04.2023.
I ko sve ima pravo? Ovo su uslovi a 100 odsto dobija samo porodica s ovim brojem ─Źlanova

Foto:Ana Paunkovi─ç, Shutterstock


Ukoliko penzioner koji prima starosnu ili invalidsku penziju premine, ─Źlanovi njegove porodice mogu naslediti penziju, ali ako ispune odre─Ĺene kriterijume.

Prva je da pravo na porodi─Źnu penziju postoji ako je preminuli ispunio uslove za penziju ili ima najmanje pet godina sta┼ża osiguranja. I druga, ako je uzrok smrti povreda na radu ili profesionalna bolest, ─Źlanovi porodice sti─Źu pravo na penziju bez obzira na du┼żinu sta┼ża osiguranja umrlog.

Najpre, ─Źlanovi porodice koji podnose zahtev treba da ispune uslove koji se odnose na navršene godine ┼żivota u vreme podnošenja zahteva i u vreme smrti umrlog. U odre─Ĺenim okolnostima utvr─Ĺuju se i ─Źinjenice postojanja nesposobnosti za samostalan ┼żivot i rad, kao i izdr┼żavanja od strane umrlog, a za decu je od zna─Źaja i ─Źinjenica školovanja. No, krenimo redom.

Pravo na penziju imaju i bra─Źni i vanbra─Źni partner

Pravo na porodi─Źnu penziju mogu ostvariti i supru┼żnik ali i vanbra─Źni partner i to samo ako su brak, odnosno vanbra─Źna zajednica ┼żivota trajali najmanje tri godine. Tako─Ĺe, ako sa umrlim osiguranikom, odnosno korisnikom prava ima zajedni─Źko dete, i to ako ispunjava zakonom propisane uslove. Postojanje vanbra─Źne zajednice utvr─Ĺuje se u vanparni─Źnom postupku, objasnili su to svojevremeno "Blic Biznisu" u Republi─Źkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Uslovi za supru┼żnike

Bra─Źni, odnosno vanbra─Źni partner pravo na porodi─Źnu penziju ostvaruje uz uslov da je do smrti osiguranika udovica navršila 53, a udovac 58 godina ┼żivota. Pravo mo┼że ostvariti i ako je do smrti supru┼żnika ili u roku od jedne godine od dana smrti postao potpuno nesposoban za rad, ili pravo mo┼że da koristi uz dete koje koristi pravo na porodi─Źnu penziju, a prema kome obavlja roditeljsku du┼żnost.

Udovica, odnosno udovac koji u toku trajanja prava prema tom osnovu postane potpuno nesposoban za rad, zadr┼żava pravo na porodi─Źnu penziju dok postoji ta nesposobnost.

Udovica koja je u trenutku smrti supruga navršila 45 godina ┼żivota, mo─çi ─çe pravo na porodi─Źnu penziju da ostvari kada navrši 53 godine ┼żivota. Ukoliko se pravo koristi uz decu, po navršenju navedenih godina ┼żivota pravo se trajno zadr┼żava.

Pravo na porodi─Źnu penziju, pod istim uslovima, mo┼że ostvariti i supru┼żnik iz razvedenog braka i vanbra─Źni partner posle prestanka zajednice ┼żivota vanbra─Źnih partnera, ako im je sudskom presudom utvr─Ĺeno pravo na izdr┼żavanje.

Deca pravo na penziju imaju do 15. godine

Deca sti─Źu pravo na porodi─Źnu penziju i ona im pripada do 15 godina ┼żivota, bez obzira na to da li se školuju. Ako poha─Ĺaju srednju školu, onda do 20 godina, a do navršenih 26 godina ┼żivota, ako studiraju.

Detetu kome je školovanje prekinuto zbog bolesti, porodi─Źna penzija pripada i za vreme bolesti, kao i iznad godina ┼żivota propisanih u slu─Źaju školovanja, ali najviše za onoliko vremena koliko je zbog bolesti izgubilo od školovanja. Detetu kome je školovanje prekinuto zbog slu┼żenja vojnog roka, porodi─Źna penzija pripada i za vreme slu┼żenja vojnog roka, a najdu┼że do navršene 27. godine ┼żivota.

Tako─Ĺe, dete ima pravo na porodi─Źnu penziju dok traje nesposobnost za samostalan ┼żivot i rad, nastala do 15. godine ┼żivota, dok traje nesposobnost za samostalan ┼żivot i rad, nastala posle 15. godine ┼żivota, a pre smrti osiguranika, pod uslovom da ga je osiguranik izdr┼żavao do svoje smrti.

Invalidno dete sti─Źe pravo na porodi─Źnu penziju i posle prestanka zaposlenja, odnosno obavljanja samostalne delatnosti.

I roditelj ima pravo na porodi─Źnu penziju

I roditelj (otac i majka, o─Źuh i ma─çeha i usvojioci) mo┼że naslediti penziju. Ako je korisnik prava izdr┼żavao roditelja do svoje smrti, onsti─Źe pravo na porodi─Źnu penziju ako je navršio 65 (muškarac), odnosno 60 (┼żena) godina ┼żivota ili postao potpuno nesposoban za rad.

Iznos porodi─Źne penzije

Iznos porodi─Źne penzije se odre─Ĺuje u procentu od penzije koja pripada, odnosno koja bi pripadala umrlom u momentu smrti, i to: za jednog ─Źlana 70 odsto, za dva ─Źlana 80 odsto, za tri ─Źlana 90 odsto, za ─Źetiri i više ─Źlanova 100 odsto.

Deci bez oba roditelja pripada, pored porodi─Źne penzije po jednom roditelju, i porodi─Źna penzija po drugom roditelju, kao jedna penzija ─Źiji iznos ne mo┼że pre─çi najviši iznos penzije odre─Ĺen zakonom.

Mo┼że se naslediti i inostrana penzija

Da, mogu─çe je naslediti i inostranu penziju, ali o tome se ne odlu─Źuje u našoj zemlji.

- Ako je umrli osiguranik, odnosno korisnik prava radio i u inostranstvu, uklju─Źuju─çi i bivše jugoslovenske republike, o pravu na porodi─Źnu penziju po osnovu inostranog sta┼ża odlu─Źuje se po propisima te dr┼żave, istakli su u PIO fondu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE