Obrenovac, 06.06.2023

STRU─îNJACI OBJASNILI KAKO POSTUPITI U SLU─îAJU OTMICE


Izvor: Espreso/RTS/Milica Milosavljevi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 08.02.2023.
Evo koja je NAJSLABIJA ta─Źka zlo─Źinaca

Foto:Profimedia


Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor do 30 dana 17-godišnjem mladi─çu, osumnji─Źenom da je sa još tri 20-godišnjaka kidnapovao mladi─ça, od ─Źijeg oca su tra┼żili 200.000 evra kako bi mu vratili sina. Ostali osumnji─Źeni bi─çe saslušani u utorak.

Zlo─Źin koji je devedesetih bio ─Źeš─ça pojava, decenijama kasnije je retkost. Godišnje se u Srbiji dogodi desetak otmica. Jedna od njih za vikend je potresla javnost. ─îetvorica mladi─ça otela su 18-godišnjaka i od njegovog oca tra┼żili otkup. Porodica je kidnapovanje prijavila oko pola 4 ujutru izme─Ĺu subote i nedelje.

"Odmah nakon dobijene dojave maksimalno su anga┼żovani svi raspolo┼żivi resursi PU u Novom Sadu, izvršene su odgovaraju─çe provere, konsultovano nadle┼żno tu┼żilaštvo koje je ceo doga─Ĺaj kvalifikovalo kao krivi─Źno delo otmice. Ta lica su pokušala da pru┼że otpor, u jednom delu i jesu, ali kao što sam i rekao, imaju─çi u vidu da se radi o kolegama koji su zaista sposobni i izuzetno spremni, ceo zadatak je završen na najbolji mogu─çi na─Źin", navodi Mom─Źilo Sovilj, major, pomo─çnik na─Źelnika PU Novi Sad.

Akcija policije završena je nešto posle podne, a oteti mladi─ç nije imao povrede.

Od prijave do hapšenja prošlo je oko devet sati

Od prijave do hapšenja prošlo je oko devet sati. To policija karakterište kao brzo rešavanje slu─Źaja. Stru─Źnjacima je pokazatelj da otmi─Źari nisu iz kriminogene sredine.

"Ove otmice kod kojih se kao izvršioci javljaju osobe koje su maloletne ili mla─Ĺa punoletna lica relativno se ─Źesto dešavaju i bilo je slu─Źajeva i u prošlosti da su se dešavale kod nas, ali karakteristika njihova je da u principu nisu nešto izuzetno organizovane, samim tim što te osobe nisu osobe sa nekim du┼żim kriminalnim sta┼żom, tako da u principu rezultiraju vrlo brzo rasvetljavanjem takvih krivi─Źnih dela", objašnjava prof. dr Darko Marinkovi─ç sa Kriminalisti─Źko-policijskog univerziteta.

Kidnapovanje u Novom Sadu spada u iznu─Ĺiva─Źki tip otmica, koji je i na─Źeš─çi. Re─Ĺe su takozvane prinu─Ĺiva─Źke otmice - namera je da se oteta osoba prinudi da u─Źini ili ne u─Źini nešto, ili da trpi.

Porodica treba odmah da prijavi otmicu policiji

Kakav god bio tip otmice, stru─Źnjaci ukazuju da porodica treba odmah da je prijavi policiji, iako ih otmi─Źari mogu ube─Ĺivati u suprotno. U komunikaciji porodice i otmi─Źara, ka┼żu upu─çeni, le┼żi i najslabija ta─Źka zlo─Źinaca.

"Sastavni deo kriminalisti─Źke istrage tako─Ĺe vrlo ─Źesto, da ne ka┼żemo dominantno je nadzor komunikacija, telefonskih razgovora, snimanje, pokušaj lociranja mesta odakle se obavljaju razgovori itd. na osnovu toga se mo┼że odrediti lokacija, kasnije tako pribavljeni snimci ─çe poslu┼żiti u krivi─Źnom postupku kao dokaz na osnovu fonoskopskog vešta─Źenja i sli─Źno", navodi Marinkovi─ç.

Krivi─Źni zakonik otmicu prepoznaje kao krivi─Źno delo protiv sloboda i prava ─Źoveka i gra─Ĺanina. Najmanja zapre─çena kazna je dve godine, a najve─ça 18. Toliko ─çe iza rešetaka provesti osumnji─Źeni ako nastupi smrt otetog ili je otmicu izvršila grupe.





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE