Obrenovac, 28.05.2020

SPC traži odobrenje za prisustvo vernika vaskršnjoj liturgiji


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 14.04.2020.
Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve uputio je molbu predstavnicima vlasti u Srbiji da odobre prisustvo vernika koji nemaju simptome korona virusa i koji nisu u samoizolaciji da prisustvuju vaskršnjoj liturgiji u nedelju.

Foto:Beta

Sa sednice održane 13. aprila tekuće godine, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve se obratio državnom vrhu Republike Srbije sa predlogom i molbom.

Naime, u pogledu zabrane kretanja usled pandemije virusa korona mole da se odobri prekid zabrane kretanja na Vaskrs, od pet do deset časova, kako bi pravoslavni hrišÄ‡ani koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da uzmu učešÄ‡a na jutrenju i liturgiji na svoj najveći praznik.


Sa iste sednice upućeni su izrazi bratske ljubavi i solidarnosti mitropolitu crnogorsko-primorskom g. Amfilohiju i ogorčenja zbog postupaka vlasti Crne Gore prema njemu - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Podsetimo, patrijarh srpski Irinej juče je, na praznik Cveti - Ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, služio arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog Marka u Beogradu bez prisustva vernika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE