Obrenovac, 28.02.2024

SLAVIMO SVECA KOJI SE SMATRA NAJVE─ćIM OCEM PRAVOSLAVLJA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 03.02.2023.
Veruje se da danas nikako ne bi trebalo da radite OVU STVAR

Foto:printscreen


Srpska pravoslavna crkva danas obele┼żava Svetog prepodobnog Maksima ispovednika, sveca koji se smatra najve─çim ocem pravoslavlja. Pun revnosti za Gospoda Hrista, sveti mu─Źenik Maksim vide jednom gde se idolopoklonici ne samo klanjaju idolima, nego i druge primoravaju da to ─Źine.

Maksim je zajedno sa Evtihijem tvrdio da je u Hristosu jedna priroda, ali da on ima više volja i da se ne sme ograni─Źavati samo na jednu. Zbog ove tvrdnje kne┼żevi su naredili da mu se odse─Źe jezik i da se otera iz Carigrada, odnosno da se utamni─Źi u drugom gradu. Od tada on se stade moliti Bogu da prekrati gonjenje na hriš─çane. I mnoge neznabošce on sam krsti.

" Ko vidi u srcu svome trag mr┼żnje prema ma kom ─Źoveku za ma kakvu pogrešku, potpuno je tu─Ĺ ljubavi prema Bogu. Jer ljubav prema Bogu nikako ne trpi mr┼żnju prema ─Źoveku", govorio je Sveti Maksim.

Jednom prilikom kada neznabošci stadoše usrdno prinositi svojim bogovima na ┼żrtvu ne samo ┼żivotinje nego i ljude, sveti mu─Źenik, ne podnose─çi takav prizor, za─Ĺe me─Ĺu idolopoklonike, javno ih izobli─Źi i njihove idole nazva obi─Źnim drvetom i kamenom, jer su nemo─çni da i sebi samima pomognu.

Tada ga neznabošci dohvatiše, i najpre na silne muke staviše, pa najzad kamenjem zatrpaše. Tako je skon─Źao sveti mu─Źenik, 250. godine, za carovanja Dekija - jednog od najsvirepijih gonitelja hriš─çana koji je carovao od 249 do 251 godine.

Na današnji dan treba zapaliti sve─çu za sve mu─Źenike i stradale, a nikako se ne valja ušivati ode─ça

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE