Obrenovac, 29.05.2020

STRUČNJACI POTVRDILI


Izvor: Alo.rs/Kurir/M.G.,Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2020.
Kako dezinfikovati masku za lice? Postoje 3 načina

Foto:Shutterstock


Centar za sprečavanje i kontrolu bolesti savetuje - Jednokratne maske nakon upotrebe obavezno bacite, a one višekratne, platnene, perite svaki dan.

Svako ko nosi zaštitnu masku za lice kad napušta kuću zbog odlaska u nabavku, šetnju ili na posao trebalo bi da je nakon povratka kući baci (one za jednokratnu upotrebu, takozvane medicinske maske) ili da je opere (ako se radi o onima koje ste od pelena ili nekog drugog pamučnog materijala sami napravili ili negde kupili).

Već je bilo reči na koji način možete napraviti masku, a pošto one služe isključivo kao zaštita od virusa, a tako se sprečava i njegovo širenje, moraju se prati nakon svake upotrebe. Prskanje dezinfekcionim sredstvom ili iznošenje na sunce nisu dovoljni.

Pranje

Ako nemate vremena da masku svaki dan perete u mašini, možete je očistiti u lavoru ili lavabou! Ostavite je da odstoji 10 minuta u vreloj vodi u koju ste prethodno dodali tečnost za pranje posuđa. Masku pre korišćenja dobro isperite i potpuno osušite.

Zato postoje tri načina za dezinfekciju koja su potvrđena od strane stručnjaka.

Stavite u veš-mašinu

Ako imate mašinu za pranje i sušenje veša, to je odličan način za čišćenje maske. Nakon svake upotrebe masku stavite u kesicu za pranje veša (one u kojima se peru brushalteri, ili improvizujte) da tokom pranja elastične gumice na njoj ne bi pukle.

Perite ih u vrućoj vodi i prašku, ali bez dodatka omekšivača. Zatim na visokoj temperaturi osušite masku. Ovu istu metodu treba inače praktikovati za bilo koje materijale kojima prekrivate lice (šalovi i marame).

Obavezna dezinfekcija peglom

Istina je da se maska može dezinfikovati u prethodno zagrejanoj rerni uključenoj na 70 stepeni tokom 30 minuta, ali zbog mogućnosti da se zapali, isto možete postići sigurnijom varijantom - peglanjem maske vrelom peglom, a tu radnju obavezno treba odraditi i u prva dva slučaja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE