Obrenovac, 09.07.2020

SEKTOR UNUTRAŠNJE KONTROLE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 30.06.2020.
Oštro protiv korupcije u policiji

Foto:T.Ili─ç


U 2019. godini policijski slu┼żbenici Sektora unutrašnje kontrole podneli su ukupno 212 krivi─Źnih prijava i 17 dopuna, protiv 399 lica, od kojih su 209 policijski slu┼żbenici i drugi zaposleni u Ministarstvu (52,3% od ukupnog broja lica), ka┼że se u izveštaju Slu┼żbe unutrašnje kontrole MUP.

„U toku preduzimanja mera i radnji iz svoje nadle┼żnosti, u zavisnosti od konkretnog slu─Źaja, ostvarena je saradnja sa drugim organizacionim jedinicama Ministarstva, koja je podrazumevala razmenu operativnih podataka, a u odre─Ĺenim slu─Źajevima i zajedni─Źki rad. Tri krivi─Źne prijave podnete su u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama (jedna sa SBPOK i dve sa UKP PU za grad Beograd), dok je jedna prijava podneta u saradnji sa Poreskom upravom u Kragujevcu- navodi se u najnovijem izveštaju SUK-a, odnosno Slu┼żbe unutrašnje kontrole MUP.

Krivi─Źne prijave su podnete protiv 399 lica (mera zadr┼żavanja je odre─Ĺena prema 72 lica), zbog ukupno izvršenih 537 krivi─Źnih dela, od kojih je 425 sa elementima korupcije tzv. koruptivnih krivi─Źnih dela.

„Pored podnetih krivi─Źnih prijava, Sektor je, nakon izvršenih provera saznanja do kojih su policijski slu┼żbenici Sektora dolazili samostalnim radom ili na osnovu dostavljenih pisanih obra─çanja gra─Ĺana u kojima se ukazivalo na eventualno izvršena krivi─Źna dela od strane policijskih slu┼żbenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu, kada nisu bili obezbe─Ĺeni dokazi koji bi rezultirali podnošenjem krivi─Źnih prijava, ali su postojale indicije o izvesnim nezakonitostima u radu policijskih slu┼żbenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu, nadle┼żnim tu┼żilaštvima dostavljao izveštaje, radi upoznavanja i donošenja javnotu┼żila─Źkih odluka“ isti─Źe se u saopštenju, a ukupan broj dostavljenih izveštaja u 2019. godini iznosio je 29.

Podnete su i krivi─Źne prijave protiv policijskih slu┼żbenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu. U toku 2019. godine podnete su 203 krivi─Źne prijave i 13 dopuna krivi─Źnih prijava protiv 209 policijskih slu┼żbenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili 321 krivi─Źno delo, od kojih je 247 ili 77% krivi─Źnih dela sa elementima korupcije.

„Nekim krivi─Źnim prijavama obuhva─çeno je više lica koja su izvršila i više krivi─Źnih dela. U praksi se, tako─Ĺe, dešava da u realizaciji ve─çe operativne obrade bude podneta samo jedna krivi─Źna prijava za više krivi─Źnih dela (npr. krivi─Źno delo Udru┼żivanje radi vršenja krivi─Źnih dela) i protiv ve─çeg broja policijskih slu┼żbenika, drugih zaposlenih u Ministarstvu i/ili gra─Ĺana. U ovim slu─Źajevima krivi─Źno delo je konzumirano sa više radnji izvršenja krivi─Źnih dela kao pojedina─Źnih doga─Ĺaja i u slu─Źaju da ne postoji organizovanost kriminalne grupe, navedene radnje izvršenja bi bile samostalna krivi─Źna dela“-saopštava SUK.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE