Obrenovac, 20.01.2022

SOBU ZA SMRT IMA SVAKI DOM, PA SIGURNO I VAŠ!


Izvor: Kurir.rs/Istorijski zabavnik/Lokalne novine | Obrenovac, 19.11.2021.
Ovaj pogrebni ritual i danas se primenjuje u mnogim srpskim selima

Foto:Shutterstock


"Soba za smrt" bila je važan deo pogrebnih rituala tokom većeg dela prošlosti, a termin je bio naročito popularan početkom krajem 19. veka pa sve do kraja Prvog svetskog rata.

Reč je bila o prostoriji gde su preminuli članovi porodice “izlagani” kako bi porodica i prijatelji mogli da dođu i odaju poslednju poštu pre sahrane. Iako se prostorija kod nas nije tako zvala, sličan običaj postojao je i u Srbiji, a ponegde i danas postoji.

Međutim, uskoro je smrt počela da napušta kuću. Sa razvojem sistema zdravstvene zaštite, i smrt je sve više ljudi počela da zatiče u bolnicama. U takvim prilikama, sve su ređi bili slučajevi da porodica preminulog traži da se on iz bolnice donese u “sobu za smrt” kako bi se ispoštovao običaj bdenja. Umesto toga, većina je organizaciju sahrane počela vremenom da prepušta pogrebnim preduzećima i tako je ostalo do današnjih dana.

A šta je onda bilo sa "sobom za smrt"? Zapravo ništa, osim što je prestala da se tako zove i vremenom postala – dnevna soba!

Da, dnevna soba koju danas ima svaki dom širom sveta zapravo je prostorija koja se nekada zvala "soba za smrt"! Termin je skovan u prvim decenijama 20. veka.

"Ladies Home Journal" iz 1910. godine piše o ovom fenomenu i predlaže da faktički glavna prostorija u kući prestane da se zove "soba za smrt" i savetuje čitaocima da je umesto toga počnu da je zovu – dnevna soba.

- Kao se soba koristi za razne aktivnosti ukućana i više je živahno mesto nego mesto žalosti, trebalo bi je nazvati "dnevna soba" – piše magazin.

Termin je krenuo da se širi među običnim ljudima, potiskujući mračno značenje “sobe za smrt” i tako nam je stigao sve do današnjih dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE