Obrenovac, 07.06.2023

TRI KLJUČNE STVARI KOJE MAME MORAJU DA ZNAJU PRE KUPOVINE NEKRETNINE


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 08.03.2023.
Ovo su detalji IZMENJENE UREDBE!

Foto:Profimedia


Pre nekoliko dana na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju usvojena je nova izmenjena Uredba za kupovinu prvog stana uz subvenciju države. Pravo da se prijave imaju sve mame koje nemaju nekretninu u vlasništvu i dobile su prinovu od 1. januara prošle godine.

Ovo su tri najvažnije izmene ovog dokumenta koji će omogućiti mamama da brže i lakše dođu do krova nad glavom:

1. Utvrđeni su jasni rokovi za odlučivanje o zahtevima koje majke podnose, odnosno lokalna samouprava ima 30 dana za sređivanje dokumentacije, a isto toliko vremena dato je i Komisiji da zahtev prihvati ili odbije. To znači da će mama najduže za dva meseca znati da li ima pravo na subvenciju, čime joj je olakšano pregovaranje sa vlasnikom ili investitorom od koga kupuje nekretninu. Da podsetimo, prvobitno rešenje nije imalo propisane rokove, pa se dešavalo da zahtevi čekaju na odobrenje nekoliko meseci.

2. Mame sada imaju mogućnost da kupe i stan u izgradnji ukoliko je upisana prebeležba u katastru na odabranu nekretninu bez tereta.

3. Sve majke koje su nepravedno odbijene dok je prva Uredba bila na snazi, dobiće obeštećenje. To znači da će im biti isplaćen novac retroaktivno, a one će moći da izmire svoja dugovanja nastala zbog odugovlačenja u rešavanju njihovog zahteva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE