Obrenovac, 27.05.2020

3 USLOVA ZA UKIDANJE POLICIJSKOG ─îASA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 22.04.2020.
Evo šta treba da se desi da bi prestala zabrana kretanja

Foto:Dado ─Éilas


Epidemiolog Predrag Kon je na ju─Źerašnjoj konferenciji odgovorio na pitanje koji su kriterijumi za ukidanje mere zabrane kretanja.

- Pad obolevanja, pad broja pacijenata na respiratorima i pove─çan broj smeštenih u privremene bolnice - ka┼że Kon.

On je naveo da i sami doga─Ĺaji diktiraju donošenje odluke jer su pred nama praznici koji podrazumevaju okupljanja, a koja mogu biti štetna.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je popuštanje mera racionalna odluka, koja ne uklju─Źuje masovnije okupljanje, tako─Ĺe je istakao neophodnost postepenog popuštanja mera kao što su dozvoljavanje najstarijima da izlaze tri puta nedeljno i otvaranje zanatskih radnji.

U Republici Srbiji je do 15 ─Źasova 21. aprila 2020. godine, registrovano 6890 obolelih od korona virusa, testirano je 45.355 , u poslednja 24 ─Źasa 3543 od ─Źega 260 novih slu─Źajeva. Preminulo je 130 ljudi, petoro u poslednja 24 ─Źasa. Hospitalizovano je 3.660 ljudi, od ─Źega 101 na respiratoru, dok je 977 njih izle─Źeno od virusa COVID-19.

Struka i dr┼żavni vrh saglasni po pitanju ubla┼żavanja mera

Struka i dr┼żavni vrh su saglasni po pitanju ubla┼żavanja mera, izjavio je danas epidemilog Predrag Kon. Na pitanje novinara da li je struka zaobi─Ĺena u odluci vlasti da "relaksira" mere protiv širenja korone, Kon je rekao da nesaglasnoti nema i da otvaranje zanatnih radnji, skra─çenje policijskog ─Źasa na sat vremena i šetnje penzionera tri puta nedeljeno struka ne do┼żivljava kao relaksaciju mera. Kon je rekao da ─çe se vremenom mere još više ubla┼żavati jer je, objašnjava, vra─çanje u ┼żivot imperativ.

- Postepeno popuštanje mera struka je odmah prihvatila, a i što se struke ti─Źe mi ne do┼żivljavamo da je bilo šta gra─Ĺanima dato time što su po─Źele da rade neke zanatske radnje. Najbitnije je da smo krenuli sa popuštanjem mera prema starijima, šetnja tri puta nedeljno je racionalno popuštanje, rekao je Kon.

Podse─ça da mere koje su ubla┼żene i dalje ne podrazumevaju okupljanje gra─Ĺana i apelovao na sve preduzetnike da koriste zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstava.

- Druga stvar ─çe biti vra─çanje javnog prevoza, vrti─ça, škola... Mi ┼żivot moramo da vra─çamo, to je imperativ, jer zadr┼żavanje mera podrazumeva ne samo ekonomsko slabljenje, ve─ç i slabljenje ─Źitavog društva i pada odre─Ĺenog elana ┼żivotne radosti, rekao je Kon. Ocenjuje da su mere dale efekte i naveo da je policijski ─Źas osvestio ljude da je va┼żno poštovati mere i slušati struku, ina─Źe bismo u veoma kratkom vremenu imali, ka┼że Kon, oko 100 mrtvih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE