Obrenovac, 29.05.2020

TRUDNICE NISU OSETLJIVIJE NA KORONU


Izvor: Kurir.rs,Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 28.03.2020.
Evo saveta za ┼żene u drugom stanju tokom epidemije

Foto:Privatna Arhiva


Trudnice nisu podlo┼żnije korona virusu u odnosu na druge kategorije stanovni┼ítva, ali bi trebalo da smanje kontakte koliko god je mogu─çe i ne dolaze na redovne kontrole, ako nemaju tegoba, re─Źeno je na veb konferenciji u organizaciji Foruma pacijenta Srbije.                                                

┬ôZa sada nije uo─Źeno da je trudnica bilo ┼íta ugro┼żenija od populacije kojoj pripada po uzrastu...za razliku od nekih drugih virusa gde smo imali uvud da su trudnice ugro┼żniji deo populacije┬ö, rekao je Igor Pili─ç iz Klinike za ginekologiju Klini─Źkog centra Srbije.

Kako je dodao, za trudnice je epidemiološki bezbednija situacija sada nego, na primer, 2009. godine tokom epidemije svinjskog gripa.


On je naveo da su na Klinici za ginekologiju Klini─Źkog centra Srbije do sada imali tri sumnjiva slu─Źaja na korona virus, ali da se sre─çom radilo samo o sumnji.

Trudnicama je savetovao da budu u izolaciji, odnosno smanje kontakte koliko god je mogu─çe i poru─Źio da, ukoliko su izme─Ĺu 20 i 30 i neke nedelje trudno─çe nije neophodno da do─Ĺu na zakazanu kontrolu.

┬ôRedovne kontrole treba svesti na minimum. Ako imaju tegobe, naravno da treba da do─Ĺu, ali sve ide svojim tokom, ne mora┬ö, rekao je on.

Ivana Bo┼żovi─ç iz dnevne bolnice Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije je rekla da su u toj zdravstvenoj ustanovi, i pre nego ┼íto su stigle zvani─Źne preporuke evropskog i ameri─Źkog udru┼żenja medikalnih onkologa kako se u ovoj situaciji treba pona┼íati i bezbedno sprovoditi sistemsku terpaiju kod malignih bolesti, te mere ve─ç preduzeli.

┬ôBroj pacijenata nam je ostao isti, ali se procedura dola┼żenja i javljanja lekaru zna─Źajno promenila jer da bismo nastavili da dajemo, pre svega hemioterapiju, ali i ostalu terapiju, neophodno je pacijentu obezbediti siguran klini─Źki put┬ö, rekla je ona.

Navela je da su pacijenti koji primaju hemioterapiju u ve─çem riziku od infekcija, kako bakterijskih tako i virusnih i dodala da telefonom kontaktiraju sve svoje pacijente dan pre nego ┼íto treba da do─Ĺu.

┬ôU saradnji sa epidemiologom smo napravili jednu anamnezu bitnih pitanja u vezi sa respiratornim tegobama ili skora┼ínjim kontaktima. Ukoliko je sve u redu, ako pacijent nema temperaturu i dobro se ose─ça, onda dolazi u Institut u zakazano vreme┬ö, pojasnila je Bo┼żovi─ç.

Dodala je da na Institutu postoji nekoliko punktova na kojima, klini─Źki lekari i epidemiolozi tako─Ĺe pregledaju pacijenta i mere mu temperaturu.

Navela je da telefonom kontaktiraju i pacijente koji godinama dolaze na redovne kontrole.

┬ôMi ih tako─Ĺe zovemo, ali nije neohpodno da dolaze na redovnu kontrolu┬ö, rekla je Bo┼żovi─ç i apelovala na lekare domova zdravlja da bez preke potrebe ne upu─çuju pacijente i ne zakazuju kontrole koje nisu neophodne u ovom trenutku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE